Home Izdvojeno Djeca i odrasli o medijima i medijskoj pismenosti

Djeca i odrasli o medijima i medijskoj pismenosti

Gorica je domaćin centralnog susreta dječjih i općinskih gradskih vijeća iz cijele Hrvatske

PODIJELITE

Velika Gorica ugostila je Dječja i općinska vijeća iz cijele Hrvatske te na dva dana postala centar dječjih prava, dječje participacije, djeca su preuzela mikrofon i postavljala pitanja o onim stvarima koja se tiču upravo njih, a odrasli su, zajedno s njima raspravljali o važnim segmentima utjecaja na dječji rast, razvoj i obrazovanje. Ovoga puta fokus je bio na medijima pa je tako 15. susret Dječjih gradskih vijeća Hrvatske održan na temu „Kako i zašto učiti o medijima“. Gorica je postala dom za stotinjak djece iz 26 gradova i općina iz cijele Hrvatske koja su u dva dana sudjelovala i raspravljala na panelima, a naš su grad posjetili i brojni stručnjaci i gosti; od predsjednice Saveza društava Naša djeca Hrvatske Aide Salihagić Kadić, pa do Ureda pravobraniteljice za djecu, bili su tu i drugi stručnjaci, psiholozi, novinari, ravnatelji škola i vrtića…

Gorica- grad prijatelj djece

Trenutno u 40-tak gradova i općina djeluju Dječja vijeća koja djeci pružaju priliku za javno iznošenje prijedloga, mišljenja, kritika, zahtjeva i poruka te tako djeca utječu na kreiranje kvalitete života sredina u kojima odrastaju. Osim toga, primjer dobre prakse i poticanja na sudjelovanje djece u lokalnim zajednicama je i akcija „Gradovi i općine- prijatelji djece“, čiji je ponosni član i Velika Gorica. Gradonačelnik, domaćin, Dražen Barišić istaknuo je kako grad Gorica grad zadovoljnih ljudi. „Mediji su stalno prisutni, pogotovo u gradu poput našeg koji se brzo mijenja, oni su nezaobilazni dio naših života i moramo raditi u suodnosu s njima ali i naučiti i paziti kako ih koristimo“, rekao je Barišić te pozvao na parlamentarnu demokraciju i kozmopolitski način razmišljanja, a nije propustio ni napraviti selfi s okupljenima u dvorani.

Stigla i najpoznatija gorička Youtuberica Glorija Berger

Svečanost je okupila i publici predstavila brojnu djecu i mlade koji djeluju u našem gradu; od puhačkog orkestra Umjetničke škole Franjo pl Lučić, plesača Megablasta, malih folkloraša KUD.-a Dučec, bubnjara, stigla je i najpoznatija gorička Youtuberica Gloria Berger, Sara Azinovcić izvela je monolog pakistanske djevojčice Malale, za što je nagrađena na državnom Lidranu, a predstavili su se i Oskarovci znanja Paula Pfeifer Rimac, Fran Babić i Mihael Kardum te oskarovka znanja iz plesa Nika Lučan Grgić i sportaši Borna Čeran i Igor Vrban.Susreti su nastavljeni panel diskusijama na temu djece u medijima te zanimljivim radionicama o društvenim mrežama, o tome kako snimiti radijsku emisiju, kako gledati film i kako učiti o medijskoj pismenosti.

Za kraj dodajmo kako je upravo ova godina i godina u kojoj obilježavamo 30.godina od donošenja Konvencije o pravima djeteta, a čiji su članci kao podsjetnik pratili konferenciju u izložbenom prostoru Pučkog učilišta.