Home Izdvojeno DHMZ/Hr. vode: Sutra se očekuje novi rast vodostaja, sustav obrane će podnijeti...

DHMZ/Hr. vode: Sutra se očekuje novi rast vodostaja, sustav obrane će podnijeti vodni val

PODIJELITE

Obilna akumulirana oborina na području naše države te uzvodnih susjednih država uzrokuje visoke vodostaje rijeka Mure, Drave i Save, objavio je Sektor za hidrologiju DHMZ-a.

Nova oborinska epizoda očekuje se večeras najprije na području sjevernog Jadrana i Gorskog kotara, a proširit će se tijekom noći na Liku te cijeli Jadran i područja uz njega. Na navedenim područjima moguće su bujične i urbane poplave. Također, na pripadnim vodotocima se očekuje novi porast vodostaja.

Vodostaji Save do Rugvice su u opadanju s tendencijom opadanja, a nizvodno do Crnca završavaju s porastom i slijedi njihovo opadanje. U gornjem toku Save krajem sutrašnjeg dana očekuje se novi porast vodostaja. Dalje do Slavonskog Šamca vodostaji su stagnaciji s tendencijom porasta, a nizvodno su u blagom porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni od srednje niskih do visokih voda.

Vodostaji Kupe do Kamanja su u opadanju s tendencijom porasta. Nizvodno hidrološke postaje Karlovac vodostaji su u opadanju s tendencijom opadanja, a na hidrološkoj postaji Karlovac završavaju s porastom i slijedi njihovo opadanje, a novi porast se očekuje tijekom sutrašnjeg dana. Nizvodno do Farkašića vodostaji će još rasti, a prema kraju dana se očekuje njihovo opadanje uz novi porast vodostaja tijekom sutrašnjeg dana. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom stagnacije. Vodostaji u opadanju s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednjih i srednje visokih voda.

Redovne mjere: Derivacijski kanal Črnec-Lonja – CS Lonja; Sava – Zagreb, Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak

Pripremno stanje: Črnec – Ustava Črnec; Donja Dobra – Lešće toplice; Gornja Dobra – Turkovići; Mala Neretva – Opuzen ustava nizv.; Mura – Mursko Središće; Retencija Lonjsko Polje – Ustava Trebež; Sava – Drenje Brdovečko, Podsused, Crnac, Ustava Trebež, Jasenovac

HRVATSKE VODE: OČEKUJE SE PROTOK OD 2200 M3/S

Sa subote na nedjelju 4./5.11.2023. očekuje se još jedan val obilnijih kišnih oborina, osobito na slivu Save i Kupe, što će produžiti dugotrajnost visokih vodostaja rijeka Save i Kupe i nakon kratkotrajnog opadanja vodostaja tijekom današnjeg dana (subota, 4.11.2023.) opet izazvati novi porast vodostaja i Save i Kupe tijekom nedjelje 5.11.2023.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i prognozama ipak se ne očekuju toliko ekstremne oborine te se dotoci rijeke Save iz Slovenije tijekom sutrašnjeg dana, nedjelja 5.11.2023. očekuju na razini od 2.200 – 2.300 m3/s, a dotok rijeke Kupe u Karlovcu na razini 800 m3/s, što znači visoke vodostaje i Save i Kupe, ali još uvijek ne ekstremne niti previsoke za postojeći sustav obrane od poplava.