Home Vijesti Danas nas na nebu očekuje rijetka pojava – posljednji put viđena prije...

Danas nas na nebu očekuje rijetka pojava – posljednji put viđena prije 800 godina!

Najbolje vrijeme za motrenje ove pojave biti će od 16 sati i 30 minuta do otprilike 18 sati, stoga pokušajte promotriti nebo, možda ugledate maestralnu 'Božićnu zvijezdu'

PODIJELITE
Foto: Prikaz konjunkcije/Hrvatski astronomski savez
Foto: Prikaz konjunkcije/Hrvatski astronomski savez

Kako najavljuju iz Hrvatskog astronomskog saveza, upravo danas doći će do rijetke, vrlo bliske konjunkcije Jupitera i Saturna koji će se te večeri na nebu prividno naći skoro u istoj točki nakon gotovo 800 godina!

– Na nebu 21. prosinca 2020., na zimski suncostaj, dogoditi će se bliski susret planetarnih razmjera koji se nije dogodio od 1623. godine. Naime, 21. prosinca doći će do rijetke vrlo bliske konjunkcije Jupitera i Saturna te će nam se Jupiter i Saturn te večeri na nebu prividno naći skoru u istoj točki odvojeni jedan od drugoga svega 0,1° (1/10 stupnja) odnosno svega 6 lučnih minuta – kazali su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Biblijski značaj

Dok u predbožićno vrijeme kitimo bor i na vrh mu stavljamo zvijezdu repaticu malo tko razmišlja o simbolici tog ukrasa nadahnutog betlehemskom zvijezdom koja je pokazala put trojici mudraca dok su se išli pokloniti Isusu, novorođenom kralju Židova. Legenda govori kako su upravo sveta Tri Kralja – Melkior, Baltazar i Gašpar, doista doživjeli mistično viđenje ove zvijezde dok su putovali prema malenom Isusu, kako kažu na vjeronauk.hr.

U Evanđelju po Mateju (Mt 2, 1-13) u Novom zavjetu stoji da se zvijezda repatica pojavila na istoku i kretala po noćnom nebu poput putokaza mudracima, a stala je iznad mjesta gdje je boravio Isus te tako dovela sveta tri kralja do njega. Pojava te zvijezde proročki je najavljena u Starom zavjetu, ali danas, dvije tisuće godina kasnije nije jednostavno ni na temelju Biblije odgonetnuti što se točno u to vrijeme zbivalo jer znanstvenici ističu da u tekstu ima neslaganja s povijesnim činjenicama. No bilo čudo, paranormalni događaj bila stvarnost, unatoč vremenskom odmaku i manjku činjenica, uvijek će se naći neki znanstvenik koji će pokušati definirati što se točno u tom trenutku dogodilo.

Evo i kada ju možemo vidjeti…

Foto: Hrvatski astronomski savez
Foto: Hrvatski astronomski savez

Sunce nam danas poslijepodne zalazi oko 16 sati i 25 minuta, a Jupiter i Saturn će bit na nebu nisko na jugozapadu.

– Najbolje vrijeme za motrenje ove pojave biti će od 16 sati i 30 minuta do otprilike 18 sati, s obzirom da nam Jupiter i Saturn zalaze oko 18:45. Gledano golim okom, ova će pojava izgledati skoro kao da su se Jupiter i Saturn spojili dok će se kroz dvogled ili teleskop Jupiter i Saturn moći motriti u istom vidnom polju – otkrili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Kroz teleskop će u istom vidnom polju biti moguće vidjeti i četiri najveća Jupiterova mjeseca Io, Europu, Ganimed i Kalisto te najveći Saturnov mjesec Titan.

Tako bliska pojava na nebu neće se ponoviti sve do 15. ožujka 2080. godine. Zato će većina nas u danima Božića kao ukras na vrhu bora staviti upravo svjetlucavu imitaciju zvijezde, koja uvijek iznova svjedoči o tradiciji i običajima čije su postojanje pokušali ukinuti razni sustavi od prosvjetiteljstva nadalje, ali im je unatoč svemu odoljela.