Home Izdvojeno DAN NARCISA Preventivnim pregledima do zdravlja

DAN NARCISA Preventivnim pregledima do zdravlja

PODIJELITE

Prve subote početkom proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka.  To je dan posvećen oboljelima od raka dojke.

Narcise su proljetnice kojima podsjećamo na važnost pravovremenih samopregleda, pregleda, kontrole i rane prevencije raka dojke, zloćudne bolesti od kojih i dalje godišnje umire velik broj žena.

Na to su danas upozorile brojne udruge diljem zemlje i svijeta, pa tako i udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije koja ovu akciju provodi već 20 godina.

Iako je kišno jutro malo pokvarilo ovogodišnju akciju, volonterke su i ove godine na četiri mjesta u našem gradu sakupljale dobrovoljne priloge. 2 eura je pušlek narcisa, a osim što će nam lijepo izgledati u vazama, sa sa sobom nose i važnu poruku, a to je da je prevencija ključ zdravlja. Sakupljen novčani prilog ide u svrhu liječenja oboljelih.

Akciju je podržao i gradonačelnik Ačkar: “Sa narcisima u rukama danas smo uz sve žene oboljele od raka dojke… Prve subote proljeća i u Velikoj Gorici se tradicionalno obilježava Dan narcisa, humanitarna i javnozdravstvena akcija kojom se ukazuje na važnost preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti, te se i prikupljaju sredstva namijenjena prevenciji”.

“Bolest je izlječiva ako ju se otkrije na vrijeme. Potrebno je vršiti redovite samopreglede, ali samopregled nije dovoljan za prevenciju. Tu je i mamograf, ultrazvuk, liječnički pregled… Jako je važno napomenuti da karcinom dojke mogu dobiti i muškarci”, ističe Đurđa Dehin, predsjednica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

Đurđa naglašava podršku vladajućih i građana koji su i ove godine došli kupiti narcise i tako podržati ovu hvale vrijednu akciju.