Home Kultura “Clean up after your dog” Danas otvorenje izložbe istarskog umjetnika Elvisa Bertona

“Clean up after your dog” Danas otvorenje izložbe istarskog umjetnika Elvisa Bertona

Otvorenje izložbe je u 19.00 sati u Galeriji Galženica

PODIJELITE

Danas se u Galeriji Galženica otvara jedna jako zanimljiva izložba, koja govori o svemu, samo ne o obavljanju pseće nužde. Riječ je o samostalnoj izložbi istarskog umjetnika Elvisa Bertona, predstavnika suvremene hrvatske autsajderske i art brut scene, naziva ”Clean Up After Your Dog”.

Kustosica izložbe i autorica predgovora je Daniela Bilopavlović Bedenik, voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. “‘Clean Up After Your Dog”‘ je projekt kojim autor reagira na stanje u društvu. Umjetnik navodi da su ga ‘gospodarski i politički skandali, kriminal, raznorazni reality showovi, senzacionalizam i žutilo u elektronskim i tiskanim medijima, malograđanština, ekološko zagađenje kao i sve loše što ljudi čine jedni drugima i planeti Zemlja’ naveli da osmisli ovaj projekt koji se sastoji od nekoliko likovnih ciklusa, skulptura i instalacija na kojima je radio posljednjih godina.”, navodi kustosica Bilopavlović Bedenik.

?????????????????????????????????????????????????

Riječ je o likovnim ciklusima „Gola stabla“, „Limuni“ i „Cvijeće“, skulpturama „Kameno cvijeće“ te instalaciji „Vrt“, a povezuju ih ploče s natpisom „Clean Up After Your Dog“ po kojemu je projekt i nazvan. Izložba „Clean Up After Your Dog“ može se promatrati kao svojevrsna umjetnička instalacija koja nas navodi na propitkivanje u kakvom svijetu živimo.

Izložba se otvara danas u 19 sati, a ostaje otvorena do 15.04.2022.

O autoru

Elvis Berton rođen je 1970. godine u Pazinu. Izlaže od 2000. godine, a do sada se predstavio na trideset četiri samostalne i više od sedamdeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Rad mu je odabran za novi stalni postav Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, gdje se ujedno predstavio 2020. godine na skupnoj izložbi ”Hvatači snova” koja je obuhvatila presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije. Od 2008. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2014. godine i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u Pazinu.