Home Izdvojeno Civilne službe zajedničkom vježbom pokazale spremnost u slučaju potresa i nepogoda

Civilne službe zajedničkom vježbom pokazale spremnost u slučaju potresa i nepogoda

Glavni cilj je sigurnost građana zbog čega se radi na dodatnoj edukaciji, povećanju znanja i sve kvalitetnijoj i boljoj suradnji između službi

PODIJELITE

Jutros se u centru grada, u Parku Franje Tuđmana održala Pokazno-terenska vježba civilne zaštite VG Potres 2022. Riječ o vježbi koja se organizira uz potporu Veleučilišta Velika Gorica. Tema vježbe bilo je djelovanje sustava civilne zaštite Grada Velike Gorice kod saniranja primarnih posljedica razornog potresa na području grada. Cilj je ove vježbe jačanje pripravnosti sustava civilne zaštite Velike Gorice za odgovor na posljedice razornog potresa i drugih nepogoda.

U vježbi su sudjelovale sve snage civilne zaštite – Stožer civilne zaštite Grada Velika Gorica, Područni ured civilne zaštite Zagreb, Vatrogasna zajednica Grada Velika Gorica, Gradsko društvo Crvenog križa, Policijska postaja Velika Gorica, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Specijalistička postrojba civilne zaštite Velike Gorice, Povjerenici i zamjenici povjerenika civilne zaštite, studenti Veleučilišta Velika Gorica te pravne osobe od interesa za sustav civilne zaštite Grada Velika Gorica.

Ova vježba ujedno je i početak manifestacije “Dani kriznog upravljanja” koja se ove godine održava u našem gradu sve do 27. listopada. Dekan Veleučilišta Velika Gorica, dr. sc. Ivan Toth istaknuo je važnost teoretskog znanja i praktičnog znanja koji studenti mogu dobiti terenskim radom. “Od prvog dana je Grad shvatio važnost osnivanja ovakvog učilišta i u tome nam pomogao. Jedini smo u regiji i predvodnici smo u znanosti i struci kriznog menadžmenta. Odgovorno mogu reći da je Velika Gorica jedan od najsigurnijih gradova, a to pokazuje i ova vježba.”, govori Toth te objašnjava koliko je važna potpora svih dijelova civilne zaštite te da je zahvalan i ponosan na odlično odrađenu vježbu.

Među ciljevima vježbe bila je provjera usklađenosti djelovanja sudionika i operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Velike Gorice sukladno važećim propisima, provedba operativnih mjera civilne zaštite (uzbunjivanje i obavješćivanje, evakuacija, traganje i spašavanje, zbrinjavanje, prva pomoć) u slučaju razornog potresa te provjera planskih dokumenata civilne zaštite Grada Velika Gorica

“Imam sreću da živim u Velikoj Gorici, a mi kao građani imamo sreću da imamo dugotrajnu tradiciju vatrogastva kao temeljne operativne snage civilne zaštite te ostalih snaga. Svi smo svjedoci da smo zadnjih nekoliko godina doživjeli nekoliko kriznih situacija od pandemije do potresa i elementarnih nepogoda.”, govori nakon uspješne vježbe zamjenik gradonačelnika Neven Karas te ističe važnost Civilne zaštite koja građanima daje sigurnost i upute kako se ponašati u kriznim situacijama. Dodaje kako je do sada obučeno 90 povjerenika i zamjenika povjerenika Civilne zašite, koji su najvažnije osobe na terenu u slučaju krize. Dodaje i da će iduće godine najvažnija zadaća biti opremanje Civilne zaštite opće namjene. Pohvalio je i odličnu organizaciju, ali i suradnju s Veleučilištem Velika Gorica.

Vježba je pomogla i u provjeri rada Stožera civilne zaštite Grada Velika Gorica u terenskim uvjetima, a uključivat će traganje za unesrećenim osobama nakon potresa, zbrinjavanje unesrećenih osoba (pružanje medicinske skrbi) te implementaciju naučenih lekcija u važeće propise koji definiraju sustav civilne zaštite Grada Velika Gorica.

Darko Majstorović, koordinator poslova Ravnateljstva civilne zaštite istaknuo je da je Ravnateljstvo dalo potpunu podršku ovoj vježbi, logistički, ali i sa svojim stručnjacima. “Nalazimo se pred izazovima koji su danas naša stvarnost. Iznimno je važno da se ove vježbe uigravaju. Izuzetno me ugodno iznenadila sinergija Grada i Veleučilišta gdje se povezuje iskustvo i znanje. To je odličan model koji bi trebalo prenijeti i prenijet ćemo ga na cijelu državu.”, govori Majstorović.