Home Izdvojeno ‘Cijeli Facebook pokazatelj je kulture narcizma’

‘Cijeli Facebook pokazatelj je kulture narcizma’

PODIJELITE

Selfiji po facebooku i društvenim mrežama, u svim pozama i aktivnostima, svakodnevica su naših virtualnih prijatelja i nas samih. Je li narcizam poremećaj, osobina čovjeka ili nešto treće? Psihijatar Hrvoje Handl o toj je temi predavao u velikogoričkom Centru za djecu, mlade i obitelj.

handl

 
Iako je narcizam često i psihički poremećaj, on za pojedinca u neoliberalno-kapitalističkom društvenom uređenju u kojem živimo čak može biti i jako koristan. Psihijatar Handl ističe da narcizam nastaje kao obrana vlastite psihe od nekih teških povreda.

– I kad psiha sama od sebe nesvjesno izabere da se brani takvom narcističnom obranom, ona polako preraste u nešto što je nama inherentno i što više ne prepoznajemo kao nešto strano. Taj osjećaj veličine, grandioznost, manjak empatije, tajnovitost i površnost u emocijama na neki način postaje dio nas i zapravo nas brani na neki način od jednog malog dijela nas – objašnjava dr. Handl.

publika

LJUBI BLIŽNJEG SVOG…

Najveći problem u narcizmu je gubitak empatije i osjećaja za bližnje, a što u ljudima danas postaje sve izraženije. S druge strane, narcisti ako to žele mogu naučiti voljeti ljude, baš kao sami sebe.

handl1

– Narcizam je urastao u sve pore našeg života jer danas je prije svega atraktivno biti mlad, lijep, pametan te samo takvi prolaze. Stariji, mudriji, teško pokretni, nisu popularni i njih se ne snima. Kvalitetna strana narcizma je u tome da ako znaš voljeti sebe, možeš naučiti voljeti i druge. Na kraju je i katolička poruka ‘ljubi bližnjeg svog kao samog sebe’ – kaže Handl, napominjući da postoji zdravi i funkcionalni narcizam.

– U djeteta je normalan do treće godine života, a sasvim je uobičajen i u pubertetu, što svakako treba naglasiti roditeljima – dodaje psihijatar.

NARCIZMU GODI TITULA

Svatko od nas ima veću ili manju dozu narcizma, kaže psihologinja Sanda Puljiz Vidović te kao ravnateljica velikogoričkog Centra za djecu, mlade i obitelj ne skriva niti vlastiti narcizam.

puljiz

aa– Svima godi kada nosi neku titulu ili kada je ravnatelj. Titula jednostavno odgovara našem narcizmu, htjeli mi to priznati ili ne. “Imponira li Vama to što ste ravnateljica?” Pa drago mi je, naravno, trebamo biti iskreni. Ja ne vjerujem nekome tko kaže da mu je funkcija sasvim sporedna stvar. Da je to istina, onda tu funkciju ne bi obnašao – iskreno je odgovorila ravnateljica Puljiz Vidović.

Na pitanje jesu li selfiji po facebooku i društvenim mrežama simptomi narcizma, ravnateljica odgovara potvrdno te naglašava da je cijeli Facebook zapravo pokazatelj kulture narcizma.

Puljiz zaključuje kako nas upravo narcizam može tjerati na određena postignuća, a da je sam motiv za napretkom jedna sjajna i pozitivna stvar.

Ipak, u cijeloj priči je važno to da ne izgubimo kontakt sa samim sobom te da u postizanju vlastitog cilja ne gazimo preko drugih…