Home Izdvojeno Božić u Gorici u znaku ljubavi

Božić u Gorici u znaku ljubavi

Ovogodišnja božićna priča podlogu je imala u ljubavi, a zaokružena je ljubavi književnika Augusta Šenoe i turopoljke Slave pl. Ištvanić

PODIJELITE

Božić u Gorici još jednom je pokazao svu raskoš i sjaj Božića; uz božićne pjesme, običaje i melodije kroz vještu igru i izmjenu kulturno umjetničkih društava, solista, zborova i folkloraša pod pratnjom gudačkog orkestra. Ovogodišnja božićna priča podlogu je imala u ljubavi, a zaokružena je najljepšom turopoljskom ljubavnom pričom, onom između književnika Augusta Šenoe (kojeg je utjelovio Marko Robić) i turopoljke Slave pl. Ištvanić (Ana Katulić).

Šenoa i Slavica publiku su inspirirali crticama iz njihova vlastita život- od susreta na građanskom balu u Bieloj ruži 1867., pa sve do Šenoine smrti, na Svetu Luciju 1881. godine. Kroz stih i prozu Šenoa i Slavica prepričali su težak život, ali skladan brak, prožet ljubavlju, potomstvom i uzajamnim poštovanjem.Ispreplela se tu priča, odnosno ljubav prema rodnom kraju, prema Turopolju, Gorici i Božiću, pa su uz božićnu pjesmu posjetitelji se mogli podsjetiti i na božićne običaje na Badnjak, Božić, Štefanje pa sve do Nove Godine. Na pozornici se izmijenilo 20-ak pjevača i pjevačica, što solista, KUD-ova, zborova, koji su nam pjesmom prenijeli radost Božića, a posjetiteljima je zahvalio gradonačlenik Dražen Barišić i župnik NBDM, velečasni Norbert Ivan Koprivec.