Home Izdvojeno Bolt: Spremni smo za novi Zakon o sigurnosti na cestama

Bolt: Spremni smo za novi Zakon o sigurnosti na cestama

PODIJELITE

Nakon što su krajem srpnja na snagu stupile izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim se regulira korištenje i romobila, iz Bolta poručuju kako su  spremni za novu regulativu.

“Uređaji su prilagođeni, a edukativni materijali dostupni u aplikaciji poštuju nova pravila. Bolt pozdravlja promjene koje će pridonijeti sigurnosti prometa na cestama, posebno definiranje električnih romobila kao osobnih prijevoznih sredstava, a ne pješaka“, rekao je Ivan Begović, Country manager za mikro mobilnost Bolta u Hrvatskoj i Sloveniji.”

Najveća boltova brzina ne prelazi 25km/h

Zakon nalaže da se korisnici romobila moraju voziti biciklističkim stazama gdje god je to moguće, a kada nije, tada se smiju voziti cestom uz uvjet da na njoj postoji ograničenje brzine od maksimalno 50 km/h. Korisnici se u izostanku biciklističkih staza mogu kretati i nogostupom, ali uz obavezno prilagođavanje brzine okolnostima na nogostupu. Najveća brzina koju Bolt romobili mogu razviti je 25 km/h, dok je u većini gradova brzina ograničena na 20 km/h i automatski je postavljena na dostupnim vozilima.

Prednja, stražnja svjetla, reflektirajući prsluk, kaciga

Korisnici Boltovih romobila slijede slična pravila kao i biciklisti – od njih se očekuje da u noćnim satima ili u uvjetima smanjene vidljivosti koriste reflektivni prsluk ili neku drugu reflektivnu oznaku. Prilikom takvih uvjeta moraju obavezno imati uključena prednja i stražnja svjetla – što Boltovi romobili automatski i rade. Korištenje kaciga također je obavezno, a slušalice tijekom vožnje nisu dopuštene. Također je zabranjeno voziti pod utjecajem opojnih sredstava, što Bolt kontrolira testovima unutar aplikacije kojima se dokazuje trijeznost korisnika.

U priopćenju se ne navodi, pa da bude jasno- Bolt vam neće dati reflektivni prsluk uz romobil, za to se morate pobrinuti sami, kao i za zaštitnu kacigu prilikom vožnje!

Parkiranje romobila

Izmjene zakona odnose se i na parkiranje. Romobile se treba ostaviti na za to predviđenom mjestu. Romobil treba parkirati tako da ne ometa prolazak drugih vozila ili pješaka.

Boltov je cilj, poručuju, kontinuirano i ažurano unaprjeđivati sigurnosne značajke kako bi predvidjeli i odmah i razriješili moguće izazove. Rezultati istraživanja su pokazali kako je bezobzirna vožnja glavni percipirani sigurnosti problem vožnje električnog romobila (62% ispitanika), a slijedi ga prebrza vožnja po pješačkim zonama (51%) i vožnja u pijanom stanju (45%). U trenutku kada su rezultati obrađeni, Bolt je već dodatno unaprijedio svoje sustave već navedenim “drunk driving” sigurnosnim značajkama te razvio i patentirao sustav za sprječavanje “tandemske vožnje”. Svi podaci dobiveni istraživanjem pokazuju kako Boltovi električni romobili imaju svoje mjesto u urbanim planovima kao zelena alternativa osobnom prijevozu rješenje za tzv. “posljednju milju”.