Home Kultura Bogat program u Gradskoj knjižnici za Noć knjige

Bogat program u Gradskoj knjižnici za Noć knjige

PODIJELITE

Ovogodišnja manifestacija Noć knjige izlazi iz svojih okvira, a književna događanja možete u Gradskoj knjižnici Velika Gorica pratiti tri dana u petak 21. travnja, subotu 22. travnja i ponedjeljak 24. travnja.

U petak 21. travnja u 18.30 sati nastupa FA “Turopolje” u parku ispred Središnjeg odjela za odrasle, a izvest će pjesme i plesove vezane uz Jurjevo – blagdan vegetacije, zelenila, novog života, ali i blagdan knjige – prema starom katalonskom običaju darivanja ruža i knjiga upravo je 23. travnja proglašen Svjetskim danom knjige.

U Čitanjima bez korica, programu u kojem predstavljamo velikogoričke autore bez do sada objavljenih knjiga, gošća u 19 sati će biti Ana Lovrenčić. Velikogoričanima i puno šire poznata je kao pjevačica u brojnim bendovima i glazbenim projektima, među kojima su najpoznatiji The Changes i Mixed up Mary, a uz to je još i lektorica, glumica i glazbena animatorica s vlastitom glazbaonicom. – Piše pjesme za čitanje i slušanje. Piše i kratke, ali dojmljive prozne tekstove na rubu stvarnosti i fikcije i, mada ih ne smatra važnima, mi mislimo da su super. Dođite, poslušajte i uvjerite se i sami. Bit će i svirke! – pozvala je Ivana Grubačević iz Gradske knjižnice.

U 20 sati ugostit će i velikogorički Planinarski klub Horizont, svestrane rekreativce s nebrojenim kilometrima u nogama, rukama i biciklističkim kotačima. – O tome gdje su sve do sada bili, a popis osvojenih vrhova i prijeđenih ruta doista je impresivan, ispričat će nam, ali i čitati! Naime, članovi vrijedno bilježe iskustva sa svojih putovanja, a neki od njih su i pravi mali putopisi. O osvajanju Olimpa – planine bogova u Grčkoj, o snjegovima Kilimandžara, o zahtjevnim velebitskim rutama, o medvjedićima i djeci u Kuterevu, o tome kako su markirali prvu planinarsku stazu u Vukomeričkim goricama, o bicikliranju kroz hrastove turopoljske šume. Dođite i poslušajte ove priče koje će pratiti i snimke s planinarskih i drugih ruta i uvjerite se da je planinarenje danas mnogo više od ruksaka na leđima i demižonke u ruci – kaže Grubačević.

Za kraj Noći knjige u petak će se u 21 sat održati prigodno natjecanje ”Književni pub kviz” u suradnji s Goričkim klubom mladih. Za sudjelovanje u kvizu potrebno se unaprijed prijaviti putem e-maila posudba@knjiznica-vg.hr, a s obzirom na to da će u kvizu moći sudjelovati samo četiri ekipe, iz Knjižnice pozivaju da se čim prije prijavite. – Pitanja sastavljaju vaši knjižničari, a ispituje vas ekipa iz Goričkog kluba mladih. Sudjelujte u kvizu, pokažite svoje znanje o knjigama, književnicima i književnim likovima i osvojite vrijedne nagrade – a što drugo, nego – knjige – pozvala je Ivana.

U subotu 22. travnja, na Dan hrvatske knjige, možete posjetiti Knjižnicu Galženica i razgledati prigodni postav iz hrvatske književne produkcije, a tijekom radnog vremena knjižnice od 8 do 13 sati po simboličnoj cijeni od 5 kuna možete kupiti knjige hrvatskih autora iz knjižničnog revizijskog otpisa.

U ponedjeljak 24. travnja u 10 sati bit će posljednji književni susret u okviru programa Noći knjige, a to je matineja Dječjeg odjela za one koji žele čitati više. – Riječ je o književnom susretu s književnikom Krešimirom Butkovićem i predstavljanju njegove nedavno objavljene knjige za mlade “Bornin vremeplov”, znanstveno-fantastičnog romana koji je nastao na ideju autorova nećaka Borne Butkovića. Odlikuje se napetošću radnje, emocionalnošću i te je izuzetno televizičan i filmičan pa se nadamo da ćete svi biti oduševljeni Borninim putovanjem kroz vrijeme. Susret će se, umjesto u Dječjem odjelu, iznimno održati u prostoru Središnjeg odjela za odrasle – napominje Grubačević.

Nacionalnom manifestacijom Noć knjige afirmira se ljubav prema knjizi i čitanju, a u nju se uključuju hrvatske knjižnice, knjižare i ostale institucije koje se bave knjigom s ciljem da oči javnosti usmjerimo na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima. Njome se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, a kako se dan ranije, 22. travnja, obilježava i Dan hrvatske knjige (u spomen na datum dovršenja Marulićeve “Judite” 1501. godine), ova se dva važna datuma objedinjuju u jedinstvenu manifestaciju u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva. Organizatori događanja su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna
vremena Info.