Home Kultura “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” večeras u kinu Gorica

“Bog postoji, njeno ime je Petrunija” večeras u kinu Gorica

Film prikazuje ceremoniju u Makedoniji koja se odvija na Bogojavljanje

PODIJELITE

Večeras te u nedjelju, 11. i utorak 13. listopada imate priliku pogledati film Bog postoji, njeno ime je Petrunija u kinu Gorica. Film počinje u 20:30 sati, a radi se o drami i komediji.

Film prikazuje ceremoniju u Makedoniji koja se odvija na Bogojavljanje. Visokorangirani svećenik baca križ u lokalnu rijeku ili jezero, a stotine muškaraca ga se plivajući pokušavaju domoći. Onaj koji prvi dođe do križa blagoslovljen je cijelu godinu i postaje lokalni heroj.

Petrunija je neudana 31-godišnja povjesničarka koja živi sa svojim roditeljima. Na povratku kući s neuspješnog razgovora za posao u tvornici rublja naleti na ceremoniju, skoči u rijeku i osvoji križ. Smjesta ju napadnu muškarci kako bi joj oteli križ, jer žena nema pravo sudjelovati. U cijeloj pomutnji Petrunija iskoristi trenutak i uspije pobjeći s križem. Sljedećih nekoliko sati njen skok u rijeku postane senzacija na internetu. Petruniju odvode u policijsku postaju gdje počinje njeno teško iskušenje: borba protiv lokalnih muškaraca, svijeta, sustava. Iz sobe u hodnik, pa u sobu ponovno, provede noć tako da ju premještaju okolo po bezličnim službenim prostorijama. Inzistira na tome da je pobjednica i odbija vratiti križ. Jedan po jedan ju, bezuspješno, policajac, inspektor, svećenik, pokušavaju uvjeriti da odustane.

Kroz 24 sata otkrivamo društvo puno stereotipa, propalog socijalnog i pravnog sustava.