Home Izdvojeno BARTOLOVO U ORLIMA Trodnevna manifestacija uz konje, kino, kazalište i proštenje

BARTOLOVO U ORLIMA Trodnevna manifestacija uz konje, kino, kazalište i proštenje

Održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća koja je okupila brojne goste

PODIJELITE
  1. Višestoljetna tradicija Bartolovskog proštenja ispred crkve sv. Tri Kralja u Orlima jedan je od najpoznatijih znamena Općine Orle te cijele turopoljske Posavine. Blagdan svetog Bartolomeja je 24. kolovoza te se na prvu nedjelju poslije održava ova poznata manifestacija u kojoj središnje mjesto zauzima ophod posavskih konja i kola te se stoga to proštenje naziva i konjsko proštenje.

Riječ je o blagoslovu konja i konjskih zaprega što svake godine okupi brojne mještane i goste. Pred kapelom sveta Tri Kralja okupilo se za vikend mnoštvo ljudi, koji su između ostaloga prisustvovali misi koju je predvodio velečasni Kristijan Krajnović, a kasnije su se častili ispod šatora finim gvercom i drugim delicijama.

Želje su dječji vrtić i ŠRC

Svečana sjednica općinskog vijeća donijela je najavbe novih projekata u budućnosti. U razdoblju za nama Općina Orle je radi podizanja standarda nabavila novi radni stroj- traktor sa svom pripadajućom opremom, a proljetos su između ostaloga krenuli i dugoočekivani radovi na prvoj fazi obnove Selečkog mosta. Obnavlja se i savski nasip, a odrađen je i niz komunalnih akcija po deset općinskih naselja koja će uskoro zasvijetliti novom LED rasvjetom.

“Veliku pozornost usmjerili smo na pripremu projektne dokumentacije čime se bavimo u ove dvije godine. To je onaj teški i nevidljivi posao. Sve što radimo u službi naših mještana i naših mladih. Oni su našao misao vodilja”, rekao je načelnik Ervin Vujica te otkrio kako je u cijelosti pripremljena projektna dokumentacija dječjeg vrtića, a druga velika želja je Športsko-rekreativni centar.

“To je vrlo bitno za selo i druženje, jer bez nogometnog kluba skoro da nema niti sela. Određene korake napravili smo po pitanju pripremne aktivnosti za formiranje stambenog naselja, gdje bi se u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama izgradila višestambena zgrada po programu poticajne stanogradnje”, zaključio je Vujica.

Na svečanoj sjednici već su tradicionalno uručena i javna priznanja koja su primili KUD Slavuj, Udruga mladih, DVD Veleševec i Stjepan Huđin.

Kino na otvorenom i predstave

Još jedan novitet proslave Bartolova ove godine bilo je kino na otvorenom, a filmoljupci su mogli uživati u komediji „Život je truba“. Bilo je tu i vatrogasnih ali i kazališnih susreta pa su u orlima igrale dvije predstave: kazališna predstava za djecu Udruge „Mali prijatelji“ iz Ščitarjeva „Životinjska farma“, te  „Svoga tela gospodar“ u izvedbi glumaca Pučkog kazališta OSS-a Buševec.