Home Gospodarstvo Barišić: Velikogorička voda pripada Velikogoričanima

Barišić: Velikogorička voda pripada Velikogoričanima

PODIJELITE

Sukladno novom Zakonu o vodama, Vlada Republike Hrvatske uskoro će donijeti Uredbu kojom se definiraju granice uslužnih područja za djelatnost vodoopskrbe. Velika Gorica time bi pripala širem sustavu čime bi izgubila ingerenciju nad tom djelatnošću. Gradonačelnik Dražen Barišić smatra da bi to Velikoj Gorici prouzročilo dosta štete te je najavio borbu za goričku vodu.

voda3UGROŽENA EGZISTENCIJA 200 OBITELJI?

–  Voda je naš najveći resurs i zato od nje ne možemo odustati. Mi zadovoljavamo sve kriterije da bi bili samostalno uslužno područje i smatramo da to trebamo biti. Stoga smo uputili dopise resornom ministarstvu i županiji u kojima to tražimo  –  rekao je gradonačelnik Barišić napomenuvši  da se u pitanje nesmije dovesti razvoj grada kao niti sama egzistencija 200-tinjak djelatnika VG Vodoopskrbe.

Nova uredba dovela bi i do porasta cijena vode s 8 na 13 kuna po kubiku  što bi bio još jedan udar na budžet Velikogričana koji sada plaćaju jednu od gotovo najnižih cijena vode.

DOVOLJNO KAPACITETA

–  Ne smijemo ponovno dopustiti ono što se u nekoliko navrata već dogodilo u Velikoj Gorici, primjerice kada je poskupilo grijanje, a mi pritom nismo na to mogli utjecati. Mi imamo svoju vodu, imamo  dovoljno kapaciteta. Za uspostavu samostalnog vodoopskrbnog područja potrebno je 2 milijuna kubičnih centimetara vode, a Velika Gorica ima 10 milijuna i kapacitet za još 10 koji konstantno razvija. vodabarisicVodoopskrbni sustav na području Grada Velike Gorice konstatno se razvija, tako je u nazad 5 godina uloženo nešto više od 200 milijuna kuna, a u planu je kroz razne fondove za potrebe vodoopskrbe uprihodovati  još 50 milijuna eura  –   kaže gradonačelnik koji planira poduzeti sve mjere kako bi velikogorička voda pripala isključivo Velikogričanima.

BARIŠIĆ TRAŽI PODRŠKU

–  Kao gradonačelnik tražit ću hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice na kojem ću tražiti da se konsenzusom zaštiti naše javno dobro- voda. Tražit ću podršku svih županijskih vijećnika i saborskih zastupnika iz Velike Gorice, tražit ću podršku svojih sugrađana. Našu vodu branit  ćemo ovdje u Velikoj Gorici,  a ako to bude potrebno ići ćemo pred samu Vladu sve do Markovog trga  –  rekao je Barišić napominjući kako ovime ne koči razvoj države samo ne želi da se to događa preko leđa Velikogoričana.

VODAkarta