Home Izdvojeno AUTOCESTA ZG- SK Nastavak izgradnje prema Zagrebu?

AUTOCESTA ZG- SK Nastavak izgradnje prema Zagrebu?

HAC je raspisao natječaj za nadopunu studije izvodljivosti neizgrađenog dijela od Novog Zagreba do VG obilaznice

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Ilustracija

Već pomalo zaboravljena, autocesta Zagreb-Sisak koja je svoje posljednje veće spominjanje imala 2015. nakon što je u tada u promet pušten krak od Buševca do Lekenika, ponovo je došla u fokus javnosti. Razlog tome je natječaj koji su raspisale Hrvatske autoceste za nadopunu studije izvodljivosti neizgrađenog dijela i to u dionici koja će povezivati Novi Zagreb s velikogoričkom zaobilaznicom, a u koju bi trebalo biti investirano 75 milijuna eura, piše portal Jutarnji list, podlistak Novac.

“Projekt se nalazi u jugoistočnom dijelu Zagreba između rijeke Save i autoceste A3. Sarajevska ulica u Zagrebu koja je predmet proširenja za oko kilometar u okviru projekta, čini istočnu granicu stambenih naselja Utrina, Travno i Dugave”, stoji u natječaju HAC-a koji predstavlja prvi korak naprijed punoj izgradnji autoceste A11, Zagreb-Sisak. Tako bi se 48 milijuna eura iskoristilo za spajanje vijadukta na A11 sa Sarajevskom ulicom, 13, 3 milijuna za rekonstrukciju i proširenje Sarajevske, te šest milijuna i 700 tisuća eura za izgradnju tramvajske pruge.

Podsjetimo, od ukupno 47 kilometara i 500 metara autoceste čija je izgradnja počela 2006.godine do sad je izgrađeno nešto manje od 30 kilometara. Osim nastavka dionice od Lekenika do Siska i Petrinje na jednu stranu potrebno je i dovršenje dionice do Zagreba, odnosno priključka iz Novog Zagreba na velikogoričku obilaznicu.