Home Kultura Ana u Školskoj hodala za školstvo

Ana u Školskoj hodala za školstvo

Turopoljka Ana Katulić na varaždinskom se Španciru predstavila performansom "Hod za Škol(sk)u", namakala je stopala u boju, dijelila članke iz Ustava, a evo o čemu se radi...

PODIJELITE
Foto: Monika Rusak

Na varaždinskom Špancirfestu u Školskoj, ulici umjetnika u subotu je nastupila i naša Turopoljka, Ana Katulić. Ana se publici predstavila performansom “Hod za Škol(sk)u” kojim je pokušala spojiti dvije, oprečne, pojavnosti u društvu; akciju “Hod za život” i kurikularni program “Škola za život”. I to baš pred početak školske godine, da se malo zapitamo kakvo obrazovanje i školstvo imamo i želimo, odličan tajming, rekli bi smo.

“Školska ulica u Varaždinu, koja se nalazi između ulica Ivana Gundulića i Janka Draškovića svojim je imenom idealno mjesto za propitkivanje napredujemo li ili nazadujemo kao društvo; u smislu obrazovanja, društvenog, ekonomskog i osobnog rasta i razvoja, te tko su pojedinci koji će u našem vremenu ostaviti trag, kao što su to svojedobno napravili Gundulić i Drašković”, objašnjava Ana koja je kroz performans željela postaviti pitanje je li današnji obrazovni sustav, kao i sustav vrijednosti, podržavajući za pojedince kako bi ostali i stvarali u vlastitoj zemlji?

Izvođačica je slučajnim prolaznicima po Školskoj dijelila komadiće papira na koji su bile ispisane odredbe iz Ustava o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, a koje su građani, pomalo sramežljivo, uz mnogo ohrabrivanja, na glas čitali.

“Moment čitanja odredbi Ustava za mene je bio interesantan iz više aspekata. Prvo, građani većinski nisu znali da su to članci iz Ustava i bili su iznenađeni kad bi to pročitali i osvijestili svoja prava i slobode. S druge pak strane riječ “Ustav” kod mnogih je izazvala poniznost, pa čak i strah kao da će se nešto loše dogoditi ako uzmu taj papirić i pročitaju”, govori nam Ana.

Foto: Monika Rusak

Inače, sama performativna akcija sastojala se od hoda s jedne strane Školske ulice do druge (od ulice Ivana Gundulića prema ulici Janka Draškovića) od Baroka prema Ilirizmu, što je naizgled hod “prema naprijed”. No, izvođačica hoda unatraške što izaziva dilemu oko smjera hoda. Osim toga hod je spor, što je sugestija sporih promjena u društvu. Hodajući, noge namače u boju i ostavlja trag stopala na pločniku (ali i u društvu i mjestu izvedbe) te i nudi drugačiju perspektivu promatračima koji, kad zapaze samo tragove, ne mogu zaključiti ništa o smjeru kretanja.

Foto: Monika Rusak

Ana Katulić izvođačica je i kreatorica na području izvedbenih umjetnosti, kazališta i filma s dugogodišnjim iskustvom rada u koordinaciji, moderiranju i vođenju javnih manifestacija i događanja. Voice artist, radijska voditeljica i spikerica s Narodnog radija i Media servisa (nekad i dobrog starog RVG-a) aktivna je na području proizvodnje i plasmana medijskog sadržaja, naratorica i predavačica na Govorničkoj akademiji Demosten.