Home Kultura Afrički glazbeni putopis kako to samo Jane znaju

Afrički glazbeni putopis kako to samo Jane znaju

U prepunoj dvorani Gorica Jane održale koncert "Samo pjesma", gradu na poklon

PODIJELITE

Zvuci afričkog bubnja i veselih ritmova odzvanjali su u subotu dvoranom Gorica. Naše Turopoljke, Jane, pokazale su svu svoju glasovnu i glazbenu raskoš, pa su u sklopu još jednog koncerta na poklon Gradu predstavile svoj pjevački opus. Nije samo zvuk Afrike tu večer odzvanjao dvoranom (iako je dominirao, jer Jane su tijekom svojih gostovanja posjetile i crni kontinent i kroz glazbu ispričale zanimljivu priču).

Bilo je to, i ovoga puta, nešto novo, drugačije, baš kao što se Jane to trude činiti svake godine. Bilo je tu i narodnih domaćih i autorskih skladbi, napjeva iz gotovo svih djelova Hratske ali i obrada modernih pjesmama. Na pozornici su ih pratili njihovi svirači, Jankići, koji su u predahu između pjesama zasvirali i tako upotpunili ovaj glazbeno scenski doživaljaj u koji su svi zajedno utkali mnogo truda i zalaganja.

„Jako smo zadovoljne. Potrudile smo se i oko scene, uređenja, bio je i live prijenos jer se za naše nastupe uvijek traži karta više“, govori nam Alina Haraminčić. Uz Jane i Jankiće na pozornici su se redali i gosti: voditelj orkestra LADA Alan Kanski na cimbalima, član orkestra LADA Stjepan Večković na sopilama i gajdama, dok su ugođaj s njihovog putovanja u Afriku dočarali Ivan Vidović i Josip Lukenda na gitari, Bojan Tošić na bubnju i Marko Belošević na klavijaturama.

A nakon Afrike, ali i brojnih zemalja koje su Jane u sklopu svojih turneja posjetile (i uvijek se vratile s medaljama, najviše zlatnog sjaja) u planu je – Gruzija. „Na ljeto ćemo u Gruziju na festival folklora. Tamo ćemo predstaviti Turopolje, naš grad i našu zemlju i nadamo se ponovo odličnoj zabavi i još boljim rezultatima“, poručila je Haraminčić. Sretno!