Home Izdvojeno 15. VG BRASS Vrhunski svjetski glazbenici u Turopolju

15. VG BRASS Vrhunski svjetski glazbenici u Turopolju

PODIJELITE

Ovogodišnji Velikogorički brass festival nastavlja svoju tradiciju dovođenja vrhunskih izvođača limene glazbe iz cijeloga svijeta, pa će tako od četvrtka, 24. do utorka, 29. lipnja u našem gradu okupiti  ‘crème de la crème’ glazbenih puhača.

Festival otvaraju Mađari, svirke na otvorenom…

Festival će u četvrtak otvoriti tromobnistički ansambl iz Mađarske ‘SETREN’. Dokaz popularnosti SETREN-a je vidljiv po pozicioniranju njihovog YouTube kanala na 4. mjesto među kanalima koji promoviraju glazbu za trombon. Karakterizira ih virtuoznost i opseg koji se može opisati ekstremnim u svijetu trombona.

U subotu, 26. lipnja, planiran je veliki koncert na otvorenom, u Park dr. Franje Tuđmana stiže domaći ‘zabavljač’ Žiga i njegovi međimurski svirači na trubama – Bandisti. Žiga i Bandisti izvode većinom međimurske narodne pjesme, ali na moderan način – s kvalitetnom harmonizacijom i na profesionalnoj razini.

Sakralni prostori će i ove godine biti mjesto predstavljanja vodećih glazbenika, pa ćemo u jednoj od goričkih crkvi slušati trubu u kombinaciji s harfom, u izvedbi slovenskog para Jure Gradišnika i Marie Gamboz Gradišnik. Uvertira u koncert ovih orkestralnih umjetnika bit će dvije tube na kojima će svirati mađarski izvođač Roland Szentpali i Slovenac Žiga Kališnik.

Zatvaranje festivala uz Puhački orkestar OSRH, stiže Paganini na trubi

Glazbenu genijalnost na trubi i vokalno umijeće goričkoj publici predstavit će Gennady Nikonov iz Rusije. Na koncertu će mu se pridružiti naš glazbenik Pavao Mašić kao pratnja na orguljama.

Ovogodišnji Brass festival zatvorit će Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske uz soliste i dirigenta pukovnika Miroslava Vukovojca-Dugana. Solisti će nastupiti na trubi, rogu, trombonu i tubi, a vrhunac večeri bit će nastup izraelsko-ruskog izvođača Sergeja Nakariakova koji je kroz godine sviranja razvio osobiti stil začinjen izvanrednom virtuoznošću zbog čega je dobio nadimak ‘Paganini na trubi’.

Radionice za učenike i studente

Osim koncerata, organizatori su pripremili i radionice limenih puhačkih instrumenata za studente i učenike, koje će voditi vrhunski svjetski glazbenici. Radionice će se održavati 25. i 26. lipnja od 10:00 do 19:30 h u Osnovnoj školi Eugena Kumičića. Cijena po radionici je 250 kn i mogu se uplatiti putem webshopa POUVG-a. Uz radionice posjetitelji će imati priliku vidjeti i različite proizvođače puhačkih instrumenata i njihove ideje pristupa izgradnji limenih glazbala ili usnika.

Za više informacija i kompletan program kliknite OVDJE