Home Izdvojeno 130 GODINA DVD-a DONJA LOMNICA Oni su na braniku vrijednosti, volonterizma!

130 GODINA DVD-a DONJA LOMNICA Oni su na braniku vrijednosti, volonterizma!

Bogata povijest DVD-a Donja Lomnica koje krasi zajedništvo, predanost, odlučnost, humanost i odanost

PODIJELITE

Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Lomnica obilježila je 130 godina rada. Jedno je to od najdugovječnijih društava na području Turopolja, bogate povijesti, predanog i odanog rada i zajedništva.

Osnovali su ih davne 1980.godine članovi Plemenite sučije Lomnica Dolnja jer većina je kuća u to vrijeme bila pokrivena slamom, pa je i potreba za osnivanjem bila velika, a i u to su doba još samo dva društva djelovala u našem kraju; DVD Velika Gorica i DVD Mraclin.

Na braniku sustava vrijednosti

Nema kuće u Lomnici u kojoj nije bar jedan vatrogasac, slažu se prisutni. I zaista je tako. Biti vatrogascem ovdje je čast, ponos i tradicija. Kad čuju sirenu svi izlaze, spremni za pomoć i intervenciju. Svojih se vatrogasnih dana u Lomnici prisjetio i gradonačelnik Krešimir Ačkar. „Svugdje je lijepo, ali doma je najljepše. Ovdje smo uvijek bili složni, a vatrogasci su uvijek bili stupovi društva“, govori nam Ačkar, inače i sam Lomničanin, a od jučer i kum novoj vatrogasnoj zastavi. Zasluge vatrogasaca velike su i trajne. „Oni su na braniku sustava vrijednosti, volonterizma i humanitarnog rada. Kad god je kakva nepogoda prvo što radim je zovem vatrogasce. Oni su u ovoj posljednjoj katastrofi skinuli više od 600 dimnjaka, spašavali su u poplavama, dežuraju, uvijek su na raspolaganju i to čine iz čistog entuzijazma“, zaključuje gradonačelnik.

Upravo zato vatrogasci su prepoznati. „Oni su tu da budu plemeniti, da čuvaju imovinu i to čine. Oni su najbrojnija udruga u našem mjestu i ponos cijelog sela“, govori nam predsjednik MO Donja Lomnica, Milivoj Dianežević.

Nova autocisterna kroz dvije godine

S obzirom na to da je lomničko  područje zračno područje za prolazak aviona i u zoni koridora, Vatrogasna zajednica razmišlja o nabavi jedne autocisterne za njihove potrebe koja bi mogla stići u iduće dvije godine. „Bilo bi logično da Lomnica ima cisternu koja može biti na tom djelu terena kad je ozbiljnija potreba ili požar. Zaslužuju cisternu jer to je i koridor prema aerodromu, imaju dovoljno operativaca i veliko su društvo“, govori nam Dalibor Mrakovčić, predsjednik Vatrogasne zajednice.

A upravo je prvi predsjednik Vatrogasne zajednice bio baš- iz Lomnice. Stjepan Dehin. I njega se rado sjećaju, baš kao i svih koji su svoje vrijeme, trud i zalaganje utkali u društvo. O njima govore i u filmu kojim su obilježili ovaj jubilej, a kojeg donosimo u nastavku: