Home Izdvojeno U Buševcu odzvanjale gajde

U Buševcu odzvanjale gajde

Naglasak ovogodišnjeg Festivala tradicijskih glazbala bile su gajde, iako su stigli i brojni drugi gosti s nacionalnim instrumentima iz svih krajeva svijeta

PODIJELITE

U Buševcu nikad nije dosadno, a uvijek je veselo i glazbeno. U subotu su se tamo orili zvuci tradicijskih glazbala, a ove godine naglasak su stavili na gajde, pa je stiglo mnogo gajdaša iz svih krajeva svijeta. Svoja znanja, sposobnosti i umijeća, ali i razlike u izvedbama sviranja tradicijskih instrumenata pokazivali su redom gosti iz Bjelorusije, Poljske, Slovačke, Vojvodine i Škotske, dok su ambasadori naše zemlje ovoga puta bili Bednjanci (Bednja band, miješano društvo uz Zagreba i Bednje) te klapa iz Metkovića.

 

 

 

 

Nenad Rožić, predsjednik OSS-a Buševec

“Ponovo smo ugostili vrhunske i kvalitetne glazbenike. Glazba je jezik koji ne poznaje granice, a prijateljstva koja se ovdje stvaraju su nemjerljiva” , govori nam predsjednik OSS-a Buševec, koji su i organizatori festivala, Nenad Rožić. No nije se samo u glazbi i razonodi, Buševčani imaju i druge motive. Kažu- cilj im je približiti mladima tradicijske instrumente. “Ako bar jedna osoba nakon ovog festivala primi u ruke instrument, uspjeli smo”, zaključuje Rožić.

The Caledonian Pipe Band, Škotska

Najveće iznenađenje bili su svakako gosti iz Škotske. Na pozornici je bilo 17 gajdaša. Raznolika je to skupina, svih uzrasta i zanimanja; od školskih prijatelja, igrača ragbija pa sve do studenata. Stvaraju već deset godina, a na ideju su došli- uz pivo u obližnjem pubu. “Drago nam je da smo ovdje. Ovo je odličan festival i zahvaljujemo organizatorima koji su nas tako krasno ugostili”, poručili su dečki.