Home Zanimljivosti 10 SAVJETA Kako ojačati imunitet u vrijeme koronavirusa

10 SAVJETA Kako ojačati imunitet u vrijeme koronavirusa

Kada zavlada epidemija i pandemija u svijetu svaka osoba se zapita kako mogu spriječiti infekciju i kako ojačati imunitet

PODIJELITE
Foto: Pixabay

Kada zavlada epidemija i pandemija u svijetu svaka osoba se zapita kako mogu spriječiti infekciju i kako ojačati imunitet. Svakodevno dobivam pitanja od svojih pacijenata : “ Kako da se hranim u borbi protiv virusa?“ Tako sam i odlučila napisati tekst za sve vas koji želite živjeti zdravo i sačuvati svoje zdravlje.

Čuvajte imunološki sustav, unosiute dosta vode i probiotika

Da bismo održali imunološki sustav jakim moramo živjeti u skladu s prirodom i prije svega imati dovoljan unos kvalitetne vode i hrane, optimalan unos mikronutrijenata ( vitamina, minerala, antioksidanasa, probiotika…) , minimalno 8 sati kvalitetnog sna i redovnu fizičku aktivnost po mogućnosti u prirodi. Napomenula bih da sa redovnom fizičkom aktivnošću povećavate protok krvi kroz organe tako da imune ćelije cirkuliraju kroz tijelo. S druge strane uz fizičku aktivnost tijelo se regenerira 8 puta brže . Voda koju pijemo gradi naše stanice. Bez optimalnog unosa vode, koji zavisi i od godina života, ali i od tjelesne težine, nema dobre detoksikacije, a samim tim ni zdravlja. Preporučuje se da prosječan unos vode bude 8-10 čaša ili oko 2 litre.

Kako ojačati imunitet – 10 savjeta

1) Smanjiti ili izbaciti iz prehrane rafinirane šećere ( slatkiše, čokolade, torte….). Čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete, iznenadit ćete se koliko često ćete naći u sastavu šećer na proizvodima za koje niste ni pomišljali da mogu imati šećer u svom sastavu.

2) Povećajte dnevni unos voća i povrća. Preporučuje se 3 porcije povrća ( 2 svježa obroka u salatama i 1 kuhano termički obrađeno povrće) i 2 porcije voća. Jedite zeleno povrće bar dva puta dnevno (špinat, blitvu, brokulu, prokelj, kupus, rukolu, matovilac) jer zeleno povrće se ubraja u najdjelotvornije prirodne namirnice u jačanju imuniteta. Zeleno povrće je bogato vitaminim A, C, E i K , kao i mineralima poput kalijuma, magnezija, željeza, cinka i drugih. Redovno perite svo voće i povrće sodom bikarbonom kako bi ste smanjili unos pesticida i herbicida putem hrane u organizam.

3) Povećajte unos zdravih masti koje su odgovorne za zdrav hormonski sistem i krvne žile. Koristite maslinovo ulje, kokosovo ulje, koštuničavo voće ( orah, badem , lješnjak…), laneno sjeme, avokado. Izbjegavajte masti iz margarina, čipsa, grickalica i ulja od soje, kukuruza koja stvaraju upalne procese u vašem tijelu.

4) Temeljac od kostiju konzumirajte bar dva puta tjedno On predstavlja najbolji izvor kolagena , a kolagen je protein koji je bitan za normalan rad gastrointestinalnog trakta.

5) Kada jedete hranu bitno je da dovoljan broj puta sažvaćete svaki zalogaj hrane kako bi se ta hrana što bolje srazgradila u gastrointestinalnom traktu. Preporuka je svaki zalogaj sažvakati bar 30 puta.

6) Pijte zeleni čaj, čaj od mente ili kantariona. Zeleni čaj pomaže brže sagorijevanju masti i bogat je antiksidantima koji jačaju imunološki sustav i poboljšavaju probavu.

7) Jedite bijeli luk jer u bijelom luku imate preko 80 aktivnih supstanci koje jačaju munitet i brane ga od neprijatelja. Jedna od tih supsatnci je alicin, koji pomaže u borbi protiv virusa. Bijeli luk djeluje protiv gljivičnih infekcija prirodan je antibiotik u borbi protiv bakterija.

8) Jedite redovno i ne preskačite obroke. Najbitnije je da imate 3 glavna obroka. Prilikom pripremanja obroka koristite biljke kao što su majčina dušica, ružmarin , origano, korijander, menta, a od začina kurkumu, cimet, curry, biber, đumbir, kim i dr.

9) Koristite hranu bogatu PROBIOTICIMA. Sve najnovije Svjetske studije govore o ulozi naše crijevne flore u odbrani našeg tijela. Najbolji izvor probiotika je fermentirano povrće kao što je kiseli kupus zatim kefir, jogurt…

10) Unesite optimalno vitamin D u vaše tijelo. Da li ste znali da 80% populacije na našem prostoru ima deficit vitamina D? To je jedini vitamin u našem tijelu koji sam sebe stvara i uz sve to je i hormon. Vitamin D je bitan za preko 400 procesa koji se događaju u našem tijelu. Deficit vitamina D nalazimo kod metaboličkog sindroma, oboljenja štitne žlijezde, autoimunih bolesti, reumatoloških bolesti… Namirnice koje su bogate vitaminom D su riba, jaja, gljive, žitarice, jetrica, sirevi i riblje ulje.

Kako ojačati imunitet – dodatni i jako važan savjet:

11) Izbjegavajte stres jer stres utječe na naš hormonski sustav koji diktira rad našeg imunološkog sustava. Radite pilates, jogu, meditaciju, jer ove tehnike oslobađaju naše tjelo od stresa.

Autorica teksta: dr Gordana Ljoljić Dolić, specijalist fizijatar – nutricionist