Home Zanimljivosti “10-3-2-1-0” formula za lakši san i bolji život koju zapravo nije teško...

“10-3-2-1-0” formula za lakši san i bolji život koju zapravo nije teško pratiti

Ležite u krevetu, gledate TV, nakon toga još malo tipkate po mobitelu i gledate društvene mreže. Zvuči kao vaša večer? Ako je tako, vrijeme je da nešto promijenite.

PODIJELITE

Ležite u krevetu, gledate TV, nakon toga još malo tipkate po mobitelu i gledate društvene mreže. Zvuči kao vaša večer? Ako je tako, vrijeme je da nešto promijenite.

Kvalitetan san obilježava nekoliko stvari – miran probavni sistem, bez buđenja kroz noć, manjak osjećaja nužde, snovi koji ne bude te lako buđenje ujutro. Mnogima ove stvari zvuče kao nemoguće te su im noćni nemiri ili jutarnji umor postali dio svakodnevice. A ne moraju biti.

Stručnjaci već dug niz godina istražuju što je to ljudima potrebno da bi im san bio kvalitetan. Dobar san omogućava bolje funkcioniranje kroz dan, smanjuje stres i nervozu, poboljšava cjelokupno zdravlje i čini ljude sretnijima.

Jasna pravila kojih se lako držati

Za početak nije loše isprobati formulu “10-3-2-1”. Radi se o formuli koja ima kratka i jasna pravila:

  • 10 sati prije spavanja prestati konzumirati kofein
  • 3 sata prije spavanja ništa ne jesti ili piti alkohol
  • 2 sata prije spavanja nema posla
  • 1 sat prije spavanja nema ekrana
  • 0 puta ćete ujutro odgoditi alarm

Prestanite piti sva pića s kofeinom deset sati prije spavanja. To je vrijeme koje je potrebno našem tijelu da ga izbaci iz krvotoka i ukloni njegove stimulirajuće učinke.

Završite s velikim obrocima i konzumiranjem alkohola tri sata prije spavanja. To će vam pomoći da izbjegnete žgaravicu (želučani refluks) i prekidanje sna. Alkohol vas može uspavati, ali remeti vaš prirodni ciklus spavanja i prekida vrijedni duboki san.

Sve aktivnosti povezane s poslom obavite dva sata prije spavanja. Nema više telefonskih poziva, provjere e-pošte, čitanja izvještaja ili razmišljanja o sutrašnjem danu. Ako vam glava i dalje leti prisjećajući se svih obaveza, naprosto ih zapišite na papir, ali ih rješavajte sutradan.

Isključite svu elektroniku jedan sat prije spavanja. Plavo svjetlo koje emitiraju ekrani otežava uspavljivanje. Provedite posljednji sat čitajući prave knjige, razgovarajući s partnerom, meditirajući, kupajući se ili uživajući u “drugim” aktivnostima u privatnosti svoje spavaće sobe – ali nemojte koristiti svoj mobitel ili tablet, osim ako ne želite buljiti u strop još sat vremena.

Posljednja napast koju treba izbjeći dolazi ujutro. Ako se probudite uz zvuk alarma, doći ćete u iskušenje da pritisnete gumb za odgodu. Nemojte. Ne samo da ćete zbog toga možda negdje zakasniti, već vas povratak na spavanje na nekoliko minuta zapravo više umara nego da ste dan započeli odmah.