Home Izdvojeno FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan Zagrebačke županije

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan Zagrebačke županije

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

U Hotelu International u Zagrebu danas je svečano obilježen Dan Zagrebačke županije. Dodijeljena su javna priznanja, plakete i povelje istaknutim pojedincima i ustanovama. Gosti su stigli iz svih krajeva Hrvatske, a dočekali su ih pripadnici Turopoljskog banderija te domaćini župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine, Mihael Zmajlović.

Na svečanosti su bili i predsjednik Vlade Andrej Plenković, velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić kao izaslanik predsjednika Sabora, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, izaslanik nadbiskupa zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, saborski zastupnici Davor Ivo Stier, Ivan Šuker i Mato Čičak, zatim državni tajnici, umirovljeni generali Mladen Markač i Rudi Stipčić te mnogi drugi predstavnici županija, gradova i općina.Povelju Zagrebačke županije dobili su: Kuća susreta Tabor, Centar za mladež Zaprešić, predsjednik Rukometnog saveza Zagrebačke županije Miroslav Ivić, Dobrovoljno vatrogasno društvo Novaki, Obrt za usluge, proizvodnju i trgovinu Glogoški i Udruga “Plemićka mladež”.

Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu pripala je Maraton klubu Velika Gorica, Kulturno-umjetničkom društvu “Pušća”, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Šenkovec i nastavnici biologije u Srednjoj školi Vrbovec Sanji Lugarić.Predsjednik Maraton kuba Velika Gorica, Darko Batković, rekao nam je kako su ovu nagradu dugo priželjkivali i da je ona potvrda svega što su postigli u posljednjih 15-ak godina.

– Drago nam je da je nagrada dobivena u izuzetno jakoj konkurenciji. Dokazali smo da smo mali klub za velike mogućnosti i ova nagrada nam je poticaj da i dalje radimo i doprinosimo ne samo ugledu Zagrebačke županije nego i Grada Velike Gorice, Zajednici športskih udruga Grada Velike Gorice i Turističkoj zajednici Velike Gorice koja nam u svemu puno pomaže – rekao je Batković.

U MK Velika Gorica aktivni su cijele godine pa već ove subote organiziraju 1. Sretnu trku. Ponosni su i na atletsku školu u Klubu koju pohađa oko 60 djece.Svim dobitnicima nagrada i stanovnicima Zagrebačke županije njihov dan čestitao je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mihael Zmajlović koji je podsjetio da je prije par tjedana Skupština konstituirana iz prvog pokušaja.

– Bez obzira na to što dolazimo iz različitih političkih opcija, vrijeme je da se okrenemo budućnosti i da zajedno radimo na poboljšanju kvalitete života naših građana. Sve je to moguće ako u iduće četiri godine ideološke razlike koje nas dijele stavimo po strani te postignemo dogovor oko onoga što nas povezuje, a to je zajednički rad za boljitak naše županije, privlačenje investicija i privlačenje novih radnih mjesta – rekao je Zmajlović dodavši kako Zagrebačka županija mora biti predvodnik pozitivnih trendova kao što je to ulaganje u obrazovanje. Obećao je da će u ovom mandatu Skupština raditi na ravnomjernom razvoju istočnog i zapadnog dijela županije. Da je Zagrebačka županija pokretač gospodarskog razvoja u Republici Hrvatskoj, podsjetio je župan Stjepan Kožić koji ju vodi punih 17 godina. Na njezinom području nalazi se proizvodni pogon Plive, IKEA koja se odlučila na proširenje investicije, Rimac automobili i mnoge druge kompanije.

– Županija smo s mnogo lica koja uspješno povezuje i cijeni sve prirodne i gospodarske i socijalne različitosti na svom području. Ponosan sam što smo s jedne strane uspjeli ostati predivni zeleni zagrebački prsten u kojem je ugodno živjeti i boraviti, a s druge strane prometnuli smo se u jednu od gospodarski najaktivnijih županija u državi – rekao je župan Kožić te istaknuo da su upravo županije pokretači i nositelji investicija, osvrnuvši se tako na bitnu ulogu sadašnjeg ustroja županija koje najbolje poznaju potrebe svojih stanovnika i poduzetnika.Premijer Plenković čestitao je Kožiću na još jednom osvojenom mandatu rekavši da je on doajen svih župana, te da nitko drugi u kontinuitetu nije ovako dugo obnašao tu dužnost. Podsjetio je da je prije nekoliko tjedana usvojena Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske te da će Vlada nastaviti surađivati sa županijama kako bi na vrijeme dobili sve informacije prilikom donošenja državnog proračuna.

– Politika naše Vlade bit će da se sukcesivno svakih šest mjeseci u različitim dijelovima Hrvatske održava susret cijele Vlade RH, svih župana, predstavnika Udruga gradova i predstavnika Udruga općina uz sudjelovanje nadležnoga saborskog Odbora i Ureda Predsjednice Republike. Tom metodologijom popunjavamo jednu prazninu koju smo uočili proteklih godina, a to je da je bila nedovoljna interakcija između središnje razine vlasti i aktivnosti koje rade županije – rekao je premijer.Ostvarene ciljeve u Županiji pozdravio je i velikogorički gradonačelnik te predstavnik Sabora RH Dražen Barišić. – S pozicije Sabora Republike Hrvatske treba izraziti veliko zadovoljstvo uspjesima koje je Zagrebačka županija napravila od svog osnivanja, ali i kroz dugu povijest jer to je županija koja se spominje više od dva stoljeća. Županiju čine gradovi i općine, a jedan od najuspješnijih u Zagrebačkoj županiji je Velika Gorica. Ovdje su prezentirani prošli i budući projekti Županije kojima se veselimo i smatramo da oni moraju biti sve veći i zahtjevniji jer je i život onih koji ovdje žive sve intenzivniji – rekao je Dražen Barišić.

U ime svih dobitnika nagrada zahvalio se fra Ivan Matić, a svečanost su glazbenim nastupima uveličali operna pjevačica Sandra Bagarić i ženski vokalni ansambl Singrlice.

Zagrebačka županija ima 9 gradova, 27 općina i 697 naselja te oko 320 tisuća stanovnika. Četvrta je prema broju poduzetnika i treća je županija u državi iza Grada Zagreba prema broju zaposlenih. Prošle godine, prema podacima FINA-e, u Zagrebačkoj županiji porasla je prosječna mjesečna neto plaća poduzetnika po zaposlenom za 3,2 posto i iznosila je 5 183 kune. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem lipnja ove godina na području Zagrebačke županije bilo je 8 376 nezaposlenih osoba.