Home Izdvojeno FOTO Na tradicionalnoj Pomorskoj bitci u Bakru bili su i Turopoljci

FOTO Na tradicionalnoj Pomorskoj bitci u Bakru bili su i Turopoljci

PODIJELITE

U subotu navečer su, u Bakru, u tradicionalnoj Pomorskoj bitci sudjelovali Povijesna postrojba ban Gašpar Alapić iz Mičevca te Turopoljski banderij. Riječ je o manifestaciji u kojoj sudjeluju povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske prisjećajući se davne 1616. godine kada su Mlečani pokušali osvojiti Bakar, no u tome nisu uspjeli.

– Prikazuje se kako s tri galije Mlečani ulaze u uvalu Bakar i žele osvojiti taj grad. Oni prvi započinju bitku i uzvraćaju, sve postrojbe koje su došle iz Hrvatske uzvratit će na taj napad i završit će tako da će se grad Bakar obraniti od Mlečana. Ta priča danas isključivo služi za turističke potrebe. Ovom gradu to doprinosi da se turistički razvija – ispričao nam je Vladimir Štarkelj, predsjednik KUD-a Mičevec.

Ova manifestacija svake godine sve je posjećenija. Dolaze posjetitelji iz okolice, ali i iz svih krajeva Hrvatske. Zadnjih godina, u Bakar, pogledati ovu manifestaciju, dolazi između 10 i 15 tisuća ljudi. Tako je bilo i ovog vikenda.

Sve posjetitelje u subotu je dočekao zanimljivo organiziran program – svečani mimohod, rekonstrukcija Pomorske bitke u kojoj je sudjelovalo 130 izvođača u gotovo 30 povijesnih postrojbi iz svih krajeva Hrvatske te vatromet. – U našem kraju, ovo je jedna od pravih, autentičnih, povijesnih manifestacija. Ja vjerujem da i turisti koji su posjetili ovaj naš lijepi kraj zaista uživaju u tim prizorima. Prizori su zanimljivi, bude stvarno vatreno. Imamo jedrenjake koji simboliziraju Mletačku mornaricu. Vizualni i auditivni efekti su zaista impresivni. Puca se na sve strane – objasnio je Boris Perković, vojvoda Bakarske straže.

U rekonstrukciji bitke povijesna postrojba Turopoljski banderij sudjeluje već tradicionalno. – Došli smo s pet vojnika. Naš zadatak je u bakarskoj Pomorskoj bitci protiv Mlečana pucati iz topa. Došli smo na poziv Bakrana i dolazimo već sedam, osam godina. Družimo se, što je najbitnije – ispričao je Nenad Kovačić, plemeniti kapetan Turopoljskog banderija.

Na druženje s povijesnim postrojbama iz cijele Hrvatske došla je i Zrinska garda Čakovec. – Mi i Turopoljci smo dobra ekipa. Ja uvijek u šali volim reći da smo mi svi kajkavci. I to je ta ekipa, vidi se mentalitet, suradnja i mi smo svi domaći tu. S druge strane, veselimo se suradnji i druženjima s drugim povijesnim postrojbama, nastupima te želimo domaćinu uveličati njihovu svečanost – ispričao je Davor Bratković, zapovjednik Zrinske garde Čakovec.

Udruga Povijesna postrojba ban Gašpar Alapić osnovana je u Mičevcu u veljači ove godine. Ban Gašpar Alapić u 16. stoljeću bio je zadužen za vojna pitanja u cijeloj Banovini. – Bio je i kapetan Medvedgrada. Sudjelovao je i s Nikolom Šubićem Zrinskim u brojnim bitkama, a najpoznatija je ona kod Sigeta, kada je Šubić Zrinski poginuo, a Gašpar Alapić završio u zarobljeništvu s još šest osoba. Otkupio ih je Juraj Zrinski, sin Nikole. Zbog svojih zasluga u borbama protiv Osmanlija postao je ban. Svih ovih godina zapamćen je po negativnom kontekstu, da je vodio vojsku na pobunjene seljake i kako je ugušio Seljačku bunu. Mičevec je s obzirom na sva pozitivna djela koja je učinio u 16. stoljeću njegov lik i djelo želio ponovo oživjeti i na neki način mu se zahvaliti zbog toga što je sve učinio za obranu tadašnje Banovine, odnosno Kraljevine Hrvatske – ispričao je Štarkelj.

U fotogaleriji pogledajte kako je ove godine bilo u Bakru.

foto: Mario Žilec