Home Izdvojeno Voda zamućena i nije za piće uslijed otvaranja novog magistralnog cjevovoda na...

Voda zamućena i nije za piće uslijed otvaranja novog magistralnog cjevovoda na istoku Zagrebačke županije

PODIJELITE

Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije priopćila je da je došlo do zamućenja vode u Dugom Selu i Brckovljanima te da je moguće zamućenje vode u Vrbovcu, Dubravi, Gradcu i Rakovcu. Razlog zamućenja je najvjerojatnije talog na dnu novootvorenog magistralnog cjevovoda Sesvetski Kraljevec – Božjakovina. Uzorci vode nisu pokazali mikrobiološko onečišćenje, a danas se očekuju krajnji kemijski nalazi.

Prvo je u utorak priopćeno da je došlo je do zamućenja vode u cijelom vodoopskrbnom sustavu Dugog Sela uslijed preusmjeravanja vode s novog magistralnog cjevovoda Vodocrpilišta Kosnica. “Voda trenutno nije za piće, ali se može koristiti za sanitarno-tehničke potrebe. Svi naši djelatnici momentalno rade na ispiranju cjevovoda i po dobivanju ispravnog nalaza vode od nadležnog laboratorija pravovremeno ćemo obavijestite korisnike”, priopćeno je.

Radi se na ispiranju mreže, voda se može koristit za sanitarne potrebe

Jučer je potom priopćeno da se kontinuirano radi na ispiranju mreže te da se očekuje stabilizacija mutnoće vode.

“Napominjemo da u vodi nije ustanovljena nikakva mikrobiološka niti kemijska nesukladnost osim fizikalnog parametra mutnoće koji je iznad MDK. U obavezi smo postupati u skladu sa Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/23) te u skladu sa preporukama objavljenim na mrežnim stranicama. Voda iz vodoopskrbnog sustava se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe. Na terenu je epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije koja uzima uzorke vode. Isto tako, uzorci se uzimaju i u internom laboratoriju vodovoda. Sve novosti vezane uz zdravstvenu ispravnost vode za piće, kontinuirano ćemo objavljivati na našim mrežnim stranicama”, priopćeno je tijekom dana.

>> Otvoreno vodocrpilište Kosnica: Novi korak prema osiguranju pitke vode za istočni dio Zagrebačke županije

“Čitavu noć traje ispiranje sustava jer je jučer pušten u pogon novi magistralni cjevovod Sesvetski Kraljevec prema Božjakovini. Pojavila se mutnoća vode iz razloga što se vjerojatno kroz vrijeme na dnu cjevovoda nakupio talog. Mi smo prije puštavanja cjevovoda u pogon ispirali cjevovod dva dana, uzeli uzorak, dobili sukladan uzorak od Zavoda za javno zdravstvo i pustili cjevovod u pogon. Ponekad se ovakve stvari događaju i čim smo primijetili počela su nova ispiranja. Općina Rugvica je izuzeta iz ovoga jer ne dobiva vodu iz novog cjevovoda. Prema informacijama iz internog laboratorija, mutnoća vode pada. Bakteriološki je voda ispravna pa nema opasnosti za zdravlje. Iz predostrožnosti smo zamolili građane da ne koriste vodu. Opasnost za zdravlje ne postoji, ali molio bih građane da ne piju vodu dok ne damo obavijest da voda više nije mutna”, rekao je jučer za Zabavni radio direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

Voda zamućena od Dugog Sela do Vrbovca i Rakovca

A zatim je priopćeno i da je voda vjerojatno zamućena i u drugim dijelovima Zagrebačke županije i nije za piće.

“U srijedu, 5.6.2024. godine, došlo je do zamućenja vode u vodoopskrbnom sustavu grada Dugog Sela i općine Brckovljani uslijed puštanja u funkciju magistralnog cjevovoda od Sesvetskog Kraljevca do Dugog Sela. Obzirom da se spomenuti cjevovod nastavlja i na područje grada Vrbovca te općina Dubrava, Gradec i Rakovec velika je vjerojatnost da će zamućenje zahvatiti i korisnike priključene na tom području grad Vrbovec će, radi regulacije iz sekundarnog cjevovoda, biti povremeno bez vode. Općine Dubrava, Gradec i Rakovec imati će zamućenu vodu koja trenutno nije za piće.

Obavještavamo korisnike da se kontinuirano radi na ispiranju mreže te da tijekom noći i sutrašnjeg dana očekujemo stabilizaciju vodoopskrbe. Napominjemo da u vodi nije ustanovljena nikakva mikrobiološka niti kemijska nesukladnost osim fizikalnog parametra mutnoće koji je iznad MDK. U obavezi smo postupati u skladu sa Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/23) te u skladu sa preporukama objavljenim na mrežnim stranicama. Voda iz vodoopskrbnog sustava se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe. Epidemiološke služba Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije je uzorak te vode uzela u Dugom Selu. Isto tako, uzorci se uzimaju i u internom laboratoriju Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o.”, priopćeno je.

>> RECENTNO ISTRAŽIVANJE: U Savi kod Kosnice otkrivena visoka koncentracija nerazgradive kemikalije iz pesticida

Zavod za javno zdravstvo preporuča očistiti perlatore

Dugoselska kronika objavila je dio priopćenja Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

„Preporuča se građanima i odgovornim osobama u institucijama da promptno pristupe čišćenju svih perlatora (mrežica na slavinama) u kućanstvima i na svim ostalim izljevnim mjestima vodovodne vode gdje su u slavine ugrađeni perlatori. Isti se trebaju zamijeniti novima ukoliko su postojeći nečisti ili zarasli kamencem. Također, preporuka je očistiti ulazne filtere na svim uređajima koji su spojeni na vodovodnu mrežu (perilice za rublje, suđe, aparati u ugostiteljstvu itd.). Uputa vrijedi za sve dijelove vodoopskrbnog područja u kojima je ovog tjedna zabilježeno onečišćenje u vodovodnoj vodi“, navodi u priopćenju voditelj epidemiološkog odjela Hrvoje Vranješ, dr.med., spec. epidemiolog.