Home Tradicija Vincekovo: Kobasice u Jajtini, pečenac u Donjem Dragonošcu

Vincekovo: Kobasice u Jajtini, pečenac u Donjem Dragonošcu

PODIJELITE

Mnogi će se sutra na Vincekovo uputiti u vinograde kako bi osigurali dobru rodnost vinove loze. Otvaranje nove sezone vinogradarskih radova, posebnom ceremonijom obilježit će se u Kostanjevcu na brijegu Jajtina, u vinogradu tajnika Udruge vinogradara i vinara „Grozd“ Nikole Hrvačića.

–  U 14,30 sati je obilazak vinograda uz pratnju veselih tamburaša. Blagoslovit ćemo vinograd i slaveći Svetog Vinka obilježiti početak nove vinogradarske godine  –  kaže Hrvačić.

U vinogradu će biti prava fešta. Pečenih kobasica i špeka neće nedostajati, a tako će biti i sa gibanicama, rakijom i naravno – vinom. Druženje uz Vinogradarski bend potrajat će do duboko u noć.

Vincekovo će u Donjem Dragonošcu obilježiti Plemenita opčina turopoljska. Blagoslov vinograda predviđen je u 16 sati, a u 17 sati zasvirat će tamburaši i kreće druženje uz turopoljskog pečenca.

OBAVEZNO ODRŽATI

Sveti Vinko jedan je od pet zapovjedanih vinogradarskih blagdana za koji je propisan i obred koji treba obaviti. Bez obzira na vremenske prilike, vlasnik vinograda dolazi do trsa, odreže tri grančice s tri pupa koje se zatim stavljaju u kuću u posudu s vodom uz prozor. Kada grančice potjeraju, nagađa se kakva bi mogla biti godina. Trs sa kojeg su odrezane grančice zatim se obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se ukrasi dimljenim kobasicama, špekom i sušenim rebrima koji simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom. Sve je praćeno pjesmom i svirkom, kušanjem starog i mladog vina te slasnim domaćim zalogajima.