Home Gospodarstvo Učenici Ekonomske škole radili u prestižnim njemačkim tvrtkama

Učenici Ekonomske škole radili u prestižnim njemačkim tvrtkama

PODIJELITE

Ekonomskoj školi Velika Gorica odobreno je 35.241,00 eura za stručnu praksu učenika i usavršavanje osoblja, u sklopu europskog Erasmus plus projekta mobilnosti. Partner školi je Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj.

ekonomskaskola

aa14 učenika i sedmero nastavnika Ekonomske škole vratilo se iz Frankfurta gdje su obavljali dvotjednu stručnu praksu. Imali su prilike raditi u prestižnim njemačkim tvrtkama, poput zdravstvenog osiguranja AOK, Steko Bau  GmbH i KWVD.

– Prije putovanja učenici su bili upoznati s kulturno-povijesnim značajem Frankfurta u kojem je smještena i Europska središnja banka. Također su prošli stručnu, jezičnu i pedagošku pripremu – kaže koordinator projekta Igor Skupnjak.

TRI DANA NA PRAKSI, DVA U ŠKOLI

Osoblje škole je na stručnom usavršavanju provelo šest dana i u tom periodu posjetilo važne škole i institucije povezane s obrazovanjem mladih poduzetnika i ekonomista. Poseban naglasak bio je na dualnom sustavu obrazovanja u kojem učenici strukovnih škola u Njemačkoj tri dana provode na praksi koja im je plaćena, a dva dana u školi uče teoriju.

05

 

aa– Oduševila me opremljenost učionica kao i opremljenost specijaliziranih učionica, odnosno praktikuma za izvođenje vježbi praktične nastave. Smatram korisnim neposredan razgovor između djelatnika naše škole i predstavnika njemačkih škola kao i razgovor te razmjenu iskustva s učenicima koji su uključeni u dualni sustav obrazovanja – ističe ravnateljica Ekonomske škole Vesna Brkljačić.

10

LAKŠE ĆE SE ZAPOSLITI

Na kraju edukacije sudionici su postali vlasnici Europass Mobility dokumenta koji je dokaz o stručnom usavršavanju pojedinaca. Učenicima je priznato stjecanje novih stručnih znanja i vještina na području ekonomije i poduzetništva na međunarodnoj i europskoj razini, usavršavanje jezičnih kompetencija te usvajanje novih pristupa radu. To će u konačnici unaprijediti njihov osobni razvoj, povećati mogućnosti zaposlenja i snalaženje na globalnom tržištu rada.

– Kroz projektne aktivnosti Ekonomska škola je upoznavala partnere s gradom Velika Gorica i Zagrebačkom županijom te njihovim razvojem, dostignućima i kulturom. S nekim školama partnerima i sa samim Hrvatskim gospodarskim savezom u Njemačkoj ostvareni su kontakti za buduće projekte – kazao je Skupnjak.

NEPROCJENJIVO ISKUSTVO

Učenici ističu kako im je sve trajalo prekratko, te da bi na stručnoj praksi voljeli ostati i duže.

– Provesti dva tjedna u Frankfurtu, te dobiti priliku da usavršim njemački jezik bila je velika čast. Iako je bilo kratko, mnogo toga sam  naučila te sam zadovoljna svojom upotrebom  i poboljšanjem  njemačkog jezika. Ovakvo iskustvo bih preporučila svima jer je vrlo korisno i poučno. Jako sam sretna i zadovoljna što sam  imala čast sudjelovati u projektu – opisala je učenica Ana Bradić, dok je za njezinu kolegicu Luciju Tolić ovo bilo neprocjenjivo iskustvo.

ekonomska-ucenici

aa– Moje mišljenje o ovom projektu je jako pozitivno. Smatram da bi se u budućnosti, odnosno idućim godinama taj projekt trebao nastaviti provoditi jer se na taj način proširuju vidici i upoznaje poslovni svijet u inozemstvu. Takva znanja i vještine su prema mojem mišljenju jako cijenjena u Hrvatskoj te su za nas učenike i sve one ostale koji sudjeluju neprocjenjivo iskustvo. Ovakve projekte bi trebalo poticati i sve više promovirati jer oni su ključ razvoja mladih ljudi, odnosno nas učenika – uvjerena je Lucija.

Učenik Eugen Pećarić unaprijedio je znanje njemačkog jezika i vještine u Excelu.

– Sagledavajući moj doživljaj prakse, moram reći da je bilo vrlo dobro. Unatoč dugom putu prema Offenbachu dolazak ondje se isplatio. Ljudi koji rade ondje su dobra raspoloženja, uvijek je prisutna dobra radna atmosfera i ugođaj. Ondje sam naučio poneke stvari i poboljšao svoje vještine u Excelu i vještine, tj. znanje njemačkog jezika – ispričao je Eugen.