Home Izdvojeno ‘Turopolje u objektivu’ Žileca i Škofa

‘Turopolje u objektivu’ Žileca i Škofa

PODIJELITE

Članovi Foto kluba Velika Gorica, Josip Škof i Mario Žilec, predstavit će svoje autorske fotografije. Zajednička izložba ‘Turopolje u objektivu’ bit će otvorena u srijedu, 10. prosinca, od 18 sati u galeriji Pučkog otvorenog učilišta.

DANJU I NOĆU, PO KIŠI I SNIJEGU

Fotografije Žileca i Škofa nastajale su diljem Turopolja u nesvakidašnjim situacijama, poput veslanja čamcem kroz poplavljeni Turopoljski lug ili među stotinama konja, krava i svinja u Odranskom polju. Nije im strano niti noćno fotografiranje po kiši i snijegu. U 3 sata ujutro u Lučelnici su tako ovjekovječili bajkovite motive drvene kapelice Svetog Duha okovane snijegom i ledom. Zabilježili su sjaj zvijezda od kojih je kapelica na snijegu jednostavno zablistala.

Veliki broj fotografija snimljene su iz zraka pomoću bespilotne letjelice.

zilec1

Dvojica velikogoričkih fotografa zaljubljenici su u Veliku Goricu i Turopolje, a ljubav prema zavičaju vidljiva je u svim njihovim djelima. Fotografije objavljuju na multimedijskom portalu Kronike Velike Gorice, njegovoj facebook stranici, te facebook stranici Foto kluba Velika Gorica. Njihova djela objavljivana su i na nacionalnim medijskim portalima.

ŽILEC: LAKO JE VOLJETI TUROPOLJE

– Fotografija je danas dosta zastupljena kao hobi ili profesija. Imam tu privilegiju da sam, zbog posla kojim se bavim, zavirio u puno kutaka Turopolja, skrivenih i onih vidljivih svakom prolazniku. Na taj način sam još više zavolio Turopolje, upoznao njegovu bogatu povijest, kulturnu raznolikost i mnoga prirodna bogatstva. Jedno od mojih većih otkrića je svakako rijeka Odra. Ploveći tom Turopoljskom Amazonom koja teče kroz Turopoljski lug, ostao sam zadivljen netaknutom prirodom. Ali tu je svakako i rijeka Sava i Kupa koja su svaka na svoj način jednako posebne i lijepe. Tu su i naše kapelice, čardaci, kurije i raspela, ali i Stari grad Lukavec i Muzej Turopolja. Naša crkva NBDM je prekrasna kao i mnoge druge diljem Turopolja. Jednostavno, lako je voljeti Turopolje kroz objektiv i objektiv zbog Turopolja – rekao je Mario Žilec.

ŠKOF: FOTOGRAFIJE POKAZUJU PRIRODNO I KULTURNO BOGATSTVO

– U našoj fototeci skupio se veliki broj naših radova, a neke od njih odlučili smo vam prezentirati. Tim povodom organizirali smo izložbu fotografija Turopolje u objektivu. Kapelice, rijeke, šume, i naš grad u raznim godišnjim dobima snimili smo na jedan poseban način, a naše fotografije dostojanstveno pokazuju kako je Turopolje prebogato kulturnom baštinom i spomenicima te prekrasnom prirodom – dodao je Josip Škof.

Zilec

Autori izložbu organiziraju u povodu Dana Grada Velike Gorice, 13. prosinca. Sve ljubitelje fotografije pozivaju na otvaranje izložbe i zajedničko druženje u srijedu, 10. prosinca.