Home Gospodarstvo Tomašević nudi da Zagreb plati postrojenje ako otpad četiri godine ide u...

Tomašević nudi da Zagreb plati postrojenje ako otpad četiri godine ide u Zagrebačku županiju. Postoji kvaka

PODIJELITE

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije predstavio je studiju izvodljivosti za centar za gospodarenje otpadom te je najavio da će se o njoj raspravljati na sjednici gradske skupštine koja slijedi 25. siječnja.

Tomašević je rekao da je Grad Zagreb uputio upit Općinskom sudu u Novom Zagrebu povodom procesa u kojem su naručena vještačenja dvaju događaja krajem prošle godine na Jakuševcu. Također je kazao da na dvama održanim sastancima sa Zagrebačkom županijom, zbog nepodudaranja stvarnoga sa stanjem izloženim u Nacionalnom planu gospodarenja otpadom, nije postignut dogovor.

TRI VARIJANTE CENTRA ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Tomašević je predstavio tri rješenja koja će uskoro na klupe zagrebačkih zastupnika. Rekao je da sa svim dozvolama postrojenje može početi raditi do 2028. godine te je zatražio političku podršku skupštinara za postrojenje te za lokaciju u Resniku.

“Bez Grada Zagreba nije moguće postići nijedan nacionalni cilj gospodarenja otpadom”, poručio je.

Tomašević je naglasio da sve tri varijante oslanjaju na već postojeće tehnologije u postrojenjima koja su dobila sve dozvole te da su sve izrađene da zadovolje uvjete financiranja iz fondova Europske unije. Podsjetio je da je obveza Hrvatske od pristupa Europskoj uniji bila da do 2018. godine zatvori sva odlagališta miješanog komunalnog otpada, no ovo da se nije dogodilo.

“Radi se o hibridnom tipu CGO-a i CGO-u nove generacije. Radi se o postrojenju koje u isto vrijeme zaprima miješani komunalni otpad ali i u kućanstvima razdvojeni biootpad i suhe reciklate. Znači na istom mjestu će biti i kompostana i sortirnica za papir, plastiku i metal. Odabrane su najbolje moguće dostupne tehnologije a projekt je izrađen na način kako bi se moglo dobiti EU financiranje. Ako bude opstrukcija i kašnjenja, nećemo čekati. Ne želimo izgubiti ni jedan dan i spremni smo iz proračuna financirati cijelo postrojenje putem razvojnih kredita”, rekao je Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik rekao je da njegova administracija razmišlja o varijantama B i C te je više puta naglasio da rješenja koja nudi nemaju veze sa starim tipom CGO-a u Marinšćini i Kaštijunu.

OPĆINSKI SUD U NOVOM ZAGREBU NARUČIO VJEŠTAČENJA ODRONA

Tomašević je iznio u javnost podatak da je nakon drugog događaja na Jakuševcu pokrenut postupak osiguranja dokaza koji bi trebali utvrditi potencijalnu odgovornost za štetu.

“Imamo informacije da je sud naručio vještačenje. Unajmljeno je nekoliko sudskih vještaka koji će dati stručno mišljenje zašto je došlo do odrona. Uputili smo upit općinskom sudu i obavijestit ćemo javnost kada dobijemo odgovor”, rekao je Tomašević.

Tomašević je dodao da trenutno nema uskih grla što se tiče odlaganja komunalnog otpada na plohu koja je dostupna za odlaganje. “Završeni su radovi koji su povećali kapacitete za odlaganje kamiona s nasipa što se tiče rampe. Nema zastoja vezano za odvoz u tom smislu”, rekao je.

ODRŽANA DVA SASTANKA, NEMA DOGOVORA ZAGREBA I ŽUPANIJE

Tomašević je rekao da su 28. prosinca i 10. siječnja održani sastanci sa Zagrebačkom županijom.

“Nacionalni plan gospodarenja otpadom je predvidio i obvezao Grad Zagreb da radi sa Županijom. U lipnju prošle godine ga je donijela vlada i u njemu stoji da u Zagrebačkoj županiji može odlagati 1,67 milijuna tona, a na Jakuševcu 1,25 milijuna tona. Tražili smo i predložili Zagrebačkoj Županiji da zauzvrat u županiju, dok se ne izgradi postrojenje, sljedeće četiri godine u ZŽ dolazi miješani komunalni otpad iz Grada Zagreba. Sljedećih 30 godina će otpad iz Zagrebačke županije dolaziti u Zagreb.

Predložili smo da cijeli trošak snosi Grad Zagreb. Županija neće trebati dati ni euro ukoliko pristane na to. Nažalost, odgovor Zagrebačke županije i Grada Zaprešića jest da su barem deset puta manji kapaciteti za odlaganje nego što piše u NPGO-u. Ako je to istina, onda u nacionalnom dokumentu pišu krivi podaci. Kako je moguće da se usvoji takav NPGO? Tražim od vlade da se utvrdi koji su stvarni kapaciteti u Županiji. Ovo je sve od nacionalne važnosti i nacionalne sigurnosti i očekujem da se ova situacija raščisti”, rekao je Tomašević.

Tomašević je pojasnio da je Grad Zaprešić prijavio da ima samo 10% od milijun tona kapaciteta koji je upisan u Nacionalni plan gospodarenja otpadom.

Više o temi pročitajte OVDJE.