Home Gospodarstvo Kožić: Županijska odlagališta će se napuniti za osam mjeseci ako na njih...

Kožić: Županijska odlagališta će se napuniti za osam mjeseci ako na njih bude dolazio otpad iz Zagreba

PODIJELITE

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić odgovorio je na dio navoda s konferencije za medije zagrebačkoga gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Kožić je istaknuo da bi svi preostali kapaciteti županijskih odlagališta otpada bili popunjeni za šest do osam mjeseci ako bi se na njih dovozio otpad iz Grada Zagreba.

>> Evo zašto je kriza na Jakuševcu bitna za Veliku Goricu

„Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 5 odlagališta otada (Andrilovec, Tarno, Beljavine, Mraclin, Novi Dvori) s ukupnim preostalim slobodnim kapacitetom od 103 tisuće tona.

Ako uzmemo u obzir da je grad Zagreb prošle godine proizveo više od 170 tisuća tona miješanog komunalnog otpada dolazimo do činjenice da bi se svi preostali županijski kapaciteti napunili za cca. 6 do 8 mjeseci. Dodajmo još k tome i miješani komunalni otpad iz Zagrebačke županije, a riječ je o 35 tisuća tona godišnje na spomenutih 5 odlagališta, dolazimo do još kraćeg roka popunjavanja svih slobodnih županijskih kapaciteta.

Sa svim ovim podacima na sastancima u prosincu i siječnju je upoznat gradonačelnik Tomašević“, priopćio je Kožić.

TOMAŠEVIĆ: U NACIONALNOM DOKUMENTU PIŠU KRIVI PODACI

Zagrebački gradonačelnik na današnjoj je konferenciji za medije rekao da su kapaciteti odlagališta u Zagrebačkoj županiji deset puta manji nego što je to navedeno u Nacionalnom planu gospodarenja otpadom.

>> Tomašević nudi da Zagreb plati postrojenje ako otpad četiri godine ide u Zagrebačku županiju. Postoji kvaka

“Nacionalni plan gospodarenja otpadom je predvidio i obvezao Grad Zagreb da radi sa Županijom. U lipnju prošle godine ga je donijela vlada i u njemu stoji da u Zagrebačkoj županiji može odlagati 1,67 milijuna tona, a na Jakuševcu 1,25 milijuna tona. Tražili smo i predložili Zagrebačkoj Županiji da zauzvrat u županiju, dok se ne izgradi postrojenje, sljedeće četiri godine u ZŽ dolazi miješani komunalni otpad iz Grada Zagreba. Sljedećih 30 godina će otpad iz Zagrebačke županije dolaziti u Zagreb.

Predložili smo da cijeli trošak snosi Grad Zagreb. Županija neće trebati dati ni euro ukoliko pristane na to. Nažalost, odgovor Zagrebačke županije i Grada Zaprešića jest da su barem deset puta manji kapaciteti za odlaganje nego što piše u NPGO-u. Ako je to istina, onda u nacionalnom dokumentu pišu krivi podaci. Kako je moguće da se usvoji takav NPGO? Tražim od vlade da se utvrdi koji su stvarni kapaciteti u Županiji. Ovo je sve od nacionalne važnosti i nacionalne sigurnosti i očekujem da se ova situacija raščisti”, rekao je Tomašević.

Tomašević je pojasnio da je Grad Zaprešić prijavio da ima samo 10% od milijun tona kapaciteta koji je upisan u Nacionalni plan gospodarenja otpadom.

Više o temi pročitajte OVDJE.