Home Izdvojeno Stigla gripa u Veliku Goricu

Stigla gripa u Veliku Goricu

PODIJELITE

Laboratorijski je potvrđen prvi slučaj gripe u Velikoj Gorici, dok je kod ostalih pet osoba gripa utvrđena na osnovu simptoma. Informaciju nam je potvrdila voditeljica Epidemiološke službe Velika Gorica, Gordana Pajan Lehpaner.

VIRUS TIPA B

–  Potvrdu smo dobili iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Gripa je laboratorijski dokazana za jednu osobu iz Velike Gorice. Utvrđeno je kako se radi o virusu influence tipa B. Gripu smo utvrdili i kod drugih pet ljudi, ali na osnovu njihove kliničke slike  –  kaže Pajan Lehpaner ističući kako šest prijavljenih slučaja ne znači da na velikogoričkom području nema više zaraženih ovom sezonskom gripom.

EPIDEMIJA TEK SLIJEDI

Riječ je o prvim slučajevima gripe i do epidemije još nije došlo. Vrhunac se očekuje sredinom veljače. Lehpaner poručuje kako se građani još mogu cijepiti, ali da se ne može znati hoće li uspjeti steći potreban imunitet.

–  Dva tjedna je potrebno za stvaranje imuniteta, ali s obzirom da je gripa tek počela vjerojatnost zaraze još uvijek je mala. Iako je sezona cijepljenja na samom kraju, na zalihi imamo nešto cjepiva  –  napominje epidemiologinja.

Cijepljenje je preporučeno za sve osobe starije od 65 godina neovisno o njihovom zdravstvenom stanju, te za sve osobe koje imaju kronične bolesti jer kod njih gripa može završiti kobno.

GRIPA U GORICU KASNO STIGLA

Prvi ovosezonski slučaj gripe u Hrvatskoj potvrđen je 11. prosinca 2013. godine, u  Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za influencu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tada je također utvrđen virus influence tipa B. Virus svinjske gripe u Hrvatskoj u ovoj sezoni još nije dokazan.