Home Izdvojeno PRVI U HRVATSKOJ: U gradskoj knjižnici otvoren Albanski kutić

PRVI U HRVATSKOJ: U gradskoj knjižnici otvoren Albanski kutić

Danas su službeno započeli Dani europske baštine u Velikoj Gorici

PODIJELITE

U Velikoj Gorici danas su službeno započeli Dani europske baštine i to otvaranjem Albanskog kutića u središnjem odjelu gradske knjižnice. Velika je ovo stvar za albansku nacionalnu manjinu koja u našem gradu ima najveći broj pripadnika.

Ovo je i prvi ovakav kutić u Hrvatskoj. Kako nam govori ravnateljica knjižnice Katja Matković Mikulčić, ove godine zajedno obilježavaju godinu čitanja i Dane europske baštine, a otvaranje posebnog kutka s albanskim naslovima je posebna prigoda. “Gradska knjižnica se godinama uključuje u obilježavanje Dana Europske baštine koji se ove godine odvijaju pod motom “Baština za sve”. U razgovoru s koordinatorima smo se odlučili da prvi u Hrvatskoj otvorimo Albanski kutić. Već smo u nekoliko navrata imali brojne aktivnosti s Vijećem nacionalne manjine poput prijevoda knjiga. Albanski kutić je i metaforičko mjesto gdje se može događati posudba knjiga, druženje, promocije, odličan način da se lokalnoj zajednici predstavi nacionalna manjina”, govori Mikulčić te dodaje kako će fond s godinama rasti te da je vrlo kvalitetan.  

Memetali Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije i Grada Velika Gorica prisustvovao je otvaranju te izjavio da zahvaljuje knjižnici na odličnoj suradnji. “Ovo je velik iskorak i jako smo zbog toga sretni. Uvjeti za našu manjinu su dobri, uvijek nam se izlazi u susret, zadovoljni smo. Po zadnjem popisu je 98 pripadnika manjine, no taj broj je sada još veći, a nadamo se i da će rasti”, govori Zenuni i dodaje kako su ga prozvali albanskim Turopoljcem te da se time vrlo ponosi.

Dani europske baštine traju sve do 9. listopada, a u programu su još likovna kolonija, izložbe, escape room i crtačke strip radionice. Na manifestaciju pozivaju i iz Grada: “Pozivam sugrađane da se odazovu Danima europske baštine. Bogat je program i svi bi sigurno mogli pronaći svoj interes. Ponosni smo na to da se otvorio kutak za albansku nacionalnu manjinu kojim pokazujemo raznolikost i bogatstvo zajedničkog obogaćivanja našeg kulturnog identiteta i veliko turopoljsko srce koje je otvoreno svima.”, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Program za ostale dane manifestacije možete pronaći OVDJE.