Home Izdvojeno Prošla su četiri mjeseca, a projekt Društveni centar Novo Čiče je u...

Prošla su četiri mjeseca, a projekt Društveni centar Novo Čiče je u punom zamahu

Prijave za radionicu vezenja i tamburaške radionice su i dalje otvorene

PODIJELITE

Kao što smo već pisali u našim objavama, projekt pod nazivom „Društveni centar Novo Čiče“, sufinanciran od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru “Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020” službeno je započeo u lipnju ove godine.

Od početka projekta prošlo je već gotovo četiri mjeseca, a još mnogo toga je pred njima. “Tijekom lipnja i srpnja 2020 godine radilo se na prilagodbi prostora u javnom vlasništvu za organiziranje projektnih aktivnosti te su u potpunosti uređena dva prostora koja su bila u jako lošem stanju. Posebno smo ponosni na izgradnju rampe za osobe s invaliditetom koja je izrađena po svim propisanim standardima a ista će omogućiti uključivanje osoba s invaliditetom u rad društvenog centra. 30. lipnja održali smo početnu konferenciju projekta te uz veći broj uzvanika prezentirali projekt medijima i predstavnicima gradskih institucija. Istog dana održan je i okrugli stol na kojem su udruge iskazale interes za potrebe lokalnog stanovništva.”

“Sukladno dinamici provedbe projekta, do 20. srpnja tekle su prijave na planirane radionice a 25. srpnja izvršen je odabir polaznika kao i 12 volontera koji će sudjelovati u provedbi projekta. Tijekom lipnja i srpnja kupljeni su tamburaški instrumenti, narodne nošnje, računalna oprema, razglas i tkalački stanovi i ostala oprema koja služi u svrhu provedbe planiranih radionica.”, govori nam Duvnjak.

Radionice vezenja okupljaju 15-ak polaznika

Jedna od radionica koja se provodi u sklopu projekta Društveni centar Novo Čiče je i radionica vezenja. Voditelj radionice Goran Postić objasnio nam je o čemu se radi. Radionica je inače počela 8. kolovoza i ima 15-ak polaznika. “Stvaralački nagon, pa time i potreba da se nauči izraditi neki komad nošnje bilo vezenjem ili nekom drugom tehnikom javio se još u ratno vrijeme, vrijeme nacionalnog zanosa i ponosa na novonastalu nam  državu. Često puta su komadi nošnje koji su nastajali bili upravo iz okupiranih dijelova hrvatske ili naprosto komadi robe koje sam želio imati i u njima nastupati, a u to vrijeme mi nisu bili dostupni. Najveći dio svojih znanja dugujem upravo umjetničkom voditelju i koreografu FA “Turopolja”, vrsnom poznavatelju i proizvođaču narodnih nošnji gospodinu Tomislavu Miličeviću. Priče mojih baka su isto bile vrlo inspirativne i poticajne. Baka Vera je uvijek morala paziti da ne pogurnem prste pod iglu njene mašine, jer kada bi je izvadila iz njenog stolića ja bi se uvijek nacrtao na kauču pored. Baka Barica mi je pak pokazala i naučila me način izrade grbeža, jednog od karakterističnih vezova našeg kraja.”, govori Postić.

Objasnio nam je što se sve na radionicama može naučiti i koje vrste veza podučava polaznike. “Radionicu smo započeli starijim vrstama vezenja, zvanim vezovi po broju. Vezovi po broju podrazumijevaju upravo da se prilikom vezenja stalno brojiti niti osnove i potke koji trebaju biti jasno vidljivi. Kasnije će se učiti i nešto modernije vezove po pismu, a radi se o vezenju po nacrtanome motivu na tkanini tanje osnove i protke gusto tkane. Drago mi je da su polaznici zadovoljni i već mogu prepoznati napredak u njihovom radu. Upitali smo ga da želi li nešto poručiti onima koji bi se prijavili na radionice – Polaznice radionice su vrlo aktivne i spremne utvrditi neke od tehnika koje već znaju i naučiti “nove” tehnike koje su bile korištene u Hrvatskoj tradicionalnoj baštini. Vezilje su u Hrvatskoj bile zaista predane umjetnice i vrijedne skrbiteljice odjevnih i ostalih uporabnih tekstilnih predmeta za svoju obitelj.”, zaključuje Postić.

Jedna od polaznica je i Josipa Ćosić koja je vrlo sretna što se uključila u radionice. “Stvarno me veseli što u našem kraju postoji ovakva aktivnost koja doprinosi očuvanju bogate etnološke baštine. Osobno bih voljela što više naučiti o tradicionalnim tehnikama veza Posavine i Turopolja, starih ljudi od kojih bismo mogli nešto naučiti sve je manje, a ovo je izvrsna mogućnost za učenje o našim upečatljivim vezovima. Mislim da je Društveni centar Novo Čiče hvalevrijedan projekt za društveni život naših općina i grada Velike Gorice! Veselim se budućim projektima i novom prostoru!”, govori nam Josipa.

Zainteresirani se mogu javiti za sve aktivnosti

Želimo napomenuti da se u svakom trenutku, zainteresirane osobe mogu javiti i pristupiti radionicama ovisno o slobodnom mjestu. Posebni poziv upućujemo osobama s invaliditetom koje se mogu prijaviti za tamburaške radionice, radionice pjevanja i radionice vezenja.

Javiti se možete predsjedniku KUD-a „ČIČE“, Stipo Duvnjak na mail – sduvnjak@gmail.com ili mob – 099 684 9489, voditeljici projekta Svjetlani Marijon na mob – 091 665 6491 te koordinatoru projekta Mariu Koniću na mob – 095 591 6591.