Home Crna Kronika Preminuo je Antun Veselić-Tona, prvi direktor Centra za socijalnu skrb Velika Gorica

Preminuo je Antun Veselić-Tona, prvi direktor Centra za socijalnu skrb Velika Gorica

Obitelj, prijatelji i kolege opraštaju se dirljivim porukama

PODIJELITE

Preminuo je Antun Veselić (1935. – 2022.), prvi direktor Centra za socijalnu skrb Velika Gorica. Njegova obitelj, prijatelji i bivši kolege opraštaju se dirljivim porukama prisjećajući se svih njegovih velikih uspjeha.

Antun Veselić rođen je 15. lipnja 1935. u Vinici kod Koprivnice. Odrastanje obilježeno drugim svjetskim ratom, s mlađom sestrom Sidonijom proveo je u skromnoj, od pletera i gline podignutoj kućici u Vratišincu kraj Murskog Središča.

Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Varaždinskoj prvoj gimnaziji na kojoj je maturirao 1955. godine. Nakon mature upisuje se na Višu školu za socijalne radnike u Zagrebu te se kao apsolvent, 1957. godine zapošljava kao službenik Narodnog odbora Općine Velika Gorica na radnom mjestu referenta za starateljstvo. Iste te godine, po osnivanju velikogoričkog Odreda izviđača Čiča Janko uključuje se u rad ovog odreda koji 1963. godine prerasta u Savez izviđača Velika Gorica, te godinama volontira kao starješina izviđača i ekonom.

Nakon odsluženja vojnog roka u Zadru i Beloj Crkvi (1958. – 1959.), nastavlja s radom kao referent za starateljstvo. U kolovozu 1960. vjenčao se s učiteljicom Pavicom Tušak, a u srpnju sljedeće 1961. godine rodila se kćer Jadranka.

Uz rad je učio i polagao preostale ispite na Višoj školi za socijalne radnike te je među prvim generacijama tog studijskog programa diplomirao 1962. Iste godine položio je i Stručni ispit za zvanje socijalnog radnika te postao prvi školovani socijalni radnik u općini Velika Gorica. U cijelosti predan ideji, potrebi i želji da pomaže svima, a ponajviše onima s problemima i u za njih bezizlaznim životnim situacijama, sva svoja stečena znanja i svu svoju neizmjernu energiju uložio je u pomaganje drugima.

Izuzetno aktivan i angažiran u društvenom radu i socijalnoj zaštiti, Antun je u nadolazećim godinama profesionalno spoznao kako su potrebe socijalne skrbi velikogoričke općine prerasle mogućnosti i okvire Narodnog odbora, te se na inicijativu i uz veliki stručni angažman Antuna Veselića 1969. osniva Centar za socijalni rad općine Velika Gorica. Antun Veselić imenovan je direktorom Centra, te je svojim dokazanim organizacijskim sposobnostima Centar uspješno vodio do svog umirovljenja 1994. godine.

Kao direktor Centra Antun je imao strpljenje i bio spreman pomoći i dati podršku svim svojim djelatnicima, uvijek na raspolaganju i aktivno uključen u najteže slučajeve, s dubokim razumijevanjem za ljudske sudbine, slabosti i probleme koji su između ostaloga kroz udomiteljstvo i posvajanje rješavali sudbine najosjetljivijih i najranjivijih – ostavljene, zapostavljene i zlostavljane djece. Neumorno se zalagao za unaprjeđenje djelatnosti socijalne skrbi i rada Centra i uvođenje novih oblika rada i aktivnosti. Centar jedne od najvećih općina u Republici Hrvatskoj prednjačio je u udomiteljstvu, a temeljem inicijative i angažmana Antuna Veselića, Velika Gorica je među prvima osnovala klubove liječenih alkoholičara, u radu kojih je Antun aktivno sudjelovalo. Djelatnici Centra nisu skrivali ponos što su dio te i takve službe.

Zadnja profesionalna želja i ideja koju je kao projekt započeo prije umirovljenja – izgradnja Doma za starije i nemoćne na njegovu veliku žalost nikada nije realizirana. U mirovini Antun se posvetio svojoj obitelji. Otvoren za nova znanja, radoznao i mentalno svjež zaplovio je prostranstvima interneta, proputovao svijetom Google mapama, virtualno pratio svoju djecu na njihovim putovanjima po svijetu, istraživao, pisao.

Antun Veselić napustio nas je 6. lipnja 2022. godine. U djelima kojima nam je ostavio živjet će zauvijek.