Home Gospodarstvo Prava radnika u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada bit će jednaka pravima...

Prava radnika u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada bit će jednaka pravima zaposlenika u Gradskoj upravi

PODIJELITE

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i predstavnici tri gradska komunalna poduzeća, VG Čistoće, VG Komunalca i VG Vodoopskrbe potpisali su aneks kolektivnog ugovora čime su poboljšana prava radnika u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada. Pregovori su trajali tri mjeseca, a sve strane zadovoljne su postignutim u tako kratkom roku.

– Smatram da smo nadogradili cijeli niz materijalnih prava radnika i inih prava koje nisu materijalne naravi i mislim da smo se prilično ujednačili s radnicima Gradske uprave koji su uvijek koristili neke benefite i nadogradnju iznad onoga što su koristili radnici VG Komunalca, VG Čistoće i VG Vodoopskrbe, dakle radnici koji stvaraju dohodak, to su oni koji rade na odvozu smeća, naplati parkinga, na uređenju gradskih zelenih površina, koji rade na grobljima, odvodu, infrastrukturi i tako dalje. Po svim pitanjima ćemo se izjednačiti s kolektivnim ugovorima radnika Gradske uprave – rekao je Želimir Hercigonja, predstavnik sindikata komunalnih poduzeća te je naglasio kako je ovo najbolji i najkvalitetniji aneks ugovora.Pregovore sa sindikatima vodio je zamjenik gradonačelnika, Krešimir Ačkar, koji je zahvalio ”na korektnosti, sluhu i dijalogu koji je bio prisutan cijelo vrijeme dok smo pregovarali zadnjih mjeseci”.

– Napravili smo veliki iskorak da su sindikalna prava i sve solidarne potpore koje smo uvećali, došle na gotovo jednaku razinu kao i gradska, čemu ste godinama težili. Ono što treba istaknuti, da sve ono što smo napravili u ovim kolektivnim pregovorima je dobar temelj za nastavak onoga što će se dogoditi iduće godine i tada ćemo moći racionalnije pristupiti razgovoru o onome što je ostalo otvoreno, a to je osnovica i koeficijenti, ali i sindikati su svjesni da nas čekaju u ovoj godini novi Zakoni o komunalnim poduzećima koji su neizvjesni pa ne možemo prejudicirati kakve će stvari biti, ali gotovo sve osim toga smo uspjeli na obostrano zadovoljstvo dogovoriti i provesti – rekao je zamjenik gradonačelnika.Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić rekao je da Grad želi biti ”odgovoran poslodavac, da se u ovom Gradu poštuju radna prava i njihov dignitet i struka”. – Zahvaljujem se na kooperativnosti i strpljivosti i čestitam na onome što ste postigli. Pozivam i na buduću suradnju i dobre rezultate, a sve za sugrađane kojima želimo dobar i kvalitetan komunalni standard.

Daljnji pregovori oko ujednačavanja prava radnika u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada i prava koja imaju zaposleni u Gradskoj upravi nastavit će se na jesen.