Home Izdvojeno Područna škola Rakitovec među najzelenijim školama na svijetu

Područna škola Rakitovec među najzelenijim školama na svijetu

PODIJELITE

Učenici Područne škole Rakitovec pobijedili su na natjecanju velikogoričkih osnovnih škola, održanom u sklopu projekta “Priprema, pozor i recikliraj”. Natjecanje je organizirano kako bi se kod učenika, profesora, roditelja i lokalne zajednice, popularizirale ekološke vrijednosti i razvila svijest o važnosti prikupljanja starog papira.

– Jako volim skupljati stari papir jer se njegovim recikliranje dobiva novi papir – rekao nam je Jakov Jambrečin, učenik 1. razreda.

Dabar

Pobjednici su tijekom ove školske godine prikupili 28 710 kilograma starog papira, odnosno gotovo 442 kilograma po učeniku. Ekološku svijest učenika i nastavnika škole prepoznali su i izvan granica Hrvatske, pa su tako za svoj rad nagrađeni plaketom na međunarodnom natječaju za najzeleniju školu na svijetu.

– U dvanaest godina sudjelovanja u ovakvim akcijama sakupili smo 283 000 kilograma starog papira, čime smo spasili 5 705 stabala, a od toga samo ove godine 573 skupljajući stari papir – pohvalio nam se Miroslav Grahovac, učitelj iz PŠ Rakitovec.

Projekt je organizirao gradski ured za zaštitu okoliša u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost , VG Čistoćom i Unijapapirom. Po prvi puta u projekt prikupljanja starog papira uključene su sve velikogoričke osnovne škole, a budući da sve škole nemaju jednak broj učenika, pobjednik je određen prema koeficijentu.

[print_gllr id=25326 display=short]

Kako bi ih se dodatno motiviralo u prikupljanju starog papira, učenici su tijekom travnja i svibnja trebali vizualno ukrašavati kontejnere u dvorištima svojih škola. Tako su svojom maštovitošću i duhovitošću uljepšali i oplemenili spremnike starog papira, koji bi inače svojim izgledom nagrđivali njihovu okolinu.

skola_rakitovec_3_

 

 

– Prvo smo obojili kontejner u zeleno, onda smo nacrtali vjevericu i ispunili je detaljima pa smo sve to onda pobojali – pojasnio je Gabriel Loričić, učenik 4. razreda.

Dabar Eko rendžer, glavni promotor i maskota projekta odigrao je veliku ulogu u poticanju mladih da se uključe u akciju, te će za nagradu zajedno s gradonačelnikom Draženom Barišićem na kraju školske godine najboljima dodijeliti nagrade.

[gmedia id=76]