Home Izdvojeno Otvorena privatna zbirka povijesnih vojnih vozila Vladimira Štarkelja

Otvorena privatna zbirka povijesnih vojnih vozila Vladimira Štarkelja

Dio je ovo kolekcije novoosnovanog Oldtimer kluba Turopolje i gostiju koji su prisustvovali jučerašnjem otvorenju

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

U Mičevcu je sinoć svečano otvorena privatna zbirka oldtimer vozila Vladimira Štarkelja. Otvorenju i druženju su se pridružili predstavnici oldtimer klubova Zagreb, Zabok, Udruge Zlatni kotači te Turopolje. Novo otvorena zbirka sadrži brojna vojna i terenska vozila, a na druženje su svoja vozila dovezli i drugi gosti, također zaljubljenici u povijesna vozila.

Vladimir Štarkelj, osim što je otvorio ovu zbirku, prošle je godine uz suradnike osnovao i Oldtimer klub Turopolje. Čitava priča počela je u jesen 2020. godine kada je kupio prvo vojno teretno vozilo Willis. Tada je počela ljubav, a nakon što je skupio već par vozila došlo je i vrijeme za otvaranje Oldtimer kluba Turopolje koji danas okuplja stara vojna i terenska vozila. Ispričao nam je kako je došlo do osnivanja kluba: “Čuo sam se s Vladom Gašparcem koji je predložio osnivanje te da će on okupiti osobe koji imaju oldtimere. 15. rujna prošle godine smo imali osnivačku skupštinu i djelujemo od listopada. Svih ovih mjeseci smo se širili s članstvom te danas imamo 50 članova.”

Plan im je u rujnu ove godine u Velikoj Gorici održati “Oldtimer show Turopolje 2022” gdje će okupiti najvrjednije automobile uz pomoć drugih klubova iz Zagreba i okolice. “To će biti nova manifestacija koja bi mogla privući mnoge iz našeg grada, Zagreba i šire okolice da posjete našu Veliku Goricu i Turopolje.”, objašnjava predsjednik kluba, Vladimir Štarkelj.

Privatna zbirka zapravo je otvorena za Udrugu Zlatni Kotač koju vodi Mladen Veršić, a koji je ujedno i ravnatelj Hrvatskog saveza povijesnih starodobnih vozila iz Zagreba. Veršić nam je objasnio što zapravo spada u oldtimer vozila. “Svako vozilo koje je navršilo 30 godina od dana proizvodnje spada u povijesno vozilo. Naime, tu se ide po pretpostavci da u ta povijesna vozila treba ubrajati samo ona koja nisu novije proizvodnje, a to se mjeri po branicima. Ako su branici metalni, kromirani, onda to još ide, a kod plastičnih se zna da je to već moderno vozilo.”

Vozila u zbirci su iz razdoblja Drugog svjetskog rata te iz poslijeratnog razdoblja. Ima tu motocikala, džipova, pa čak i kamion. Posebno se ističe Willis džip kojima je inače, ako su u dobrom stanu, cijena od 20 do 45 tisuća eura. “To su praktički nepoderiva vozila ako ih ne zloupotrebljavate. Mi s tim vozilima dan-danas idemo na Dinaru. Moderni se više manje pokvare, no s ovima jurimo. Na cesti jesmo spori, na otvorenoj cesti ne bi trebali voziti brže od 62 kilometra na sat.”

Ispričao nam je Veršić i da je njegova ljubav prema povijesnim vozilima počela kad je imao 35 godina te je pri početku vozio ruska vozila. “S tim vozilima nema prepreka, na taj način stječete šire društvo jer ih zainteresirate i svi počinju dobivati interes za ta vozila. Danas je to teže jer ljudi imaju sve manje novaca i nije to na toj razini kao što je u inozemstvu.” Navodi i kako zbog održavanja tradicije uče pomladak da i sami mogu preuzeti i voditi Savez. Kao jednu od odličnih aktivnosti Saveza navodi putovanja u kojima uživaju.

Savez danas ukupno ima 39 članica te su najveći takav Savez u našoj zemlji, a Oltimer klub Turopolje je također dio ovog Saveza. Na otvorenju izložbe je umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Danijel Borović održao kratko predavanje o Domovinskom ratu. Borović je inače bio vojni pilot koji je svojim preletom 4. veljače 1992. iz JNA Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MIG-21bis.

Kako je bilo na otvaranju te što sve zbirka krije, pogledajte u galeriji u nastavku.