Home Crna Kronika Na policijskom radaru vozači koji parkiraju na mjesta predviđena za invalide

Na policijskom radaru vozači koji parkiraju na mjesta predviđena za invalide

Policijski službenici će svakodnevno, kao i do sada neposrednim nadzorom na terenu sankcionirati razne prekršaje parkiranja prema zatečenom stanju na terenu

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Tijekom jučerašnjeg dana gorička je policija, potaknuta učestalim nesavjesnim i nepravilnim parkiranjem vozača provela akciju „Nadzor parkiranja vozila na mjestima označenim za parkiranje vozila sa znakom pristupačnost“.

Kroz ovu osmosatnu akciju zatekli su čak 24 ciljana prekršaja i to:

  • 23 prekršaja iz čl. 82. st.1. toč.13.ZSPC-a ( nepropisno parkiranje na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom)
  • 1 prekršaj iz čl. 40 st.2 ZSPC-a (nepropisno korištenje oznake pristupačnosti)

Također je utvrđeno 12 ostalih prekršaja iz domene prometa tj, ukupno je utvrđeno 36 prometnih prekršaja. Utvrđena su i dva kaznena djela iz čl. 278 st.1 KZ RH „Krivotvorenje isprave“ gdje su počinitelji privedeni u postaju na kriminalističko istraživanje kojom prilikom je protiv istih podignuta kaznena prijava koja će biti proslijeđena redovnim putem na Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici. Isto tako zatečena su tri vozila s nevažećim „ znakom pristupačnosti“ koja su oduzeta uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta.

Cilj akcije je poštivanje prometnih propisa od strane vozača, koji svoja vozila parkiraju nepropisno na mjestima rezerviranim za vozila invalida.

Akcijom je predviđeno provođenje mjera na podizanju veće razine sigurnosti u prometu, s ciljem sankcioniranja nepropisnog parkiranja vozila na posebno obilježena mjesta bez znaka pristupačnosti i podizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Na ovaj način kod vozača želimo potaknuti pozitivna ponašanja u prometu, a u cilju smanjenja nedozvoljenog parkiranja na mjestima invalida, jer su oni najugroženija skupina sudionika u prometu – pojasnili su iz goričke policije.

Sukladno navedenom, policijski službenici će svakodnevno, kao i do sada neposrednim nadzorom na terenu uočavati i sankcionirati utvrđene prekršaje prema zatečenom stanju na terenu.

Pojačano ćemo vršiti obilazak parkirališta i mjesta gdje se okuplja veći broj građana te gdje postoje obilježena parkirališna mjesta namijenjena za parkiranje vozila osoba s invaliditetom kao što su trgovački centri, zgrade lokalne uprave i samouprave i slično – poručuju.