Home Gospodarstvo Most u Kučama do daljnjega je zatvoren za sav promet: tri su...

Most u Kučama do daljnjega je zatvoren za sav promet: tri su moguća rješenja

PODIJELITE

Drveni most u Kučama zatvoren je za sav promet. Od prije nekoliko dana ne smiju ga prelaziti ni pješaci. Postao je vrlo nesiguran pa je Grad Velika Gorica dao izraditi ”Elaborat o stanju postojeće konstrukcije građevina DRVENI MOST PREKO KANALA SAVA-ODRA NA LC311630, DIO KUČE-RAKITOVEC” od zagrebačke tvrtke Studio ARHING d.o.o.

Tijekom svibnja i lipnja obavljen je stručni pregled, laboratorijsko ispitivanje i računska analiza nosivosti mosta. Ispucale i trule drvene grede, korozija čeličnih nosača, vertikalna denivelacija ograde, samo su nekih od zatečenih stanja mosta koji mještanima Kuča i Rakitovca život znači.U zaključku Elaborata o stanju postojeće konstrukcije stoji da gornji kolnički dio nema nikakvu buduću trajnost u smislu pružanja sigurnosti prometa i osiguranja funkcije mosta te da su starost građevine, loše održavanje i neredoviti pregledi dominantno rezultirali devastacijom većine elemenata nosive konstrukcije.

Problem drvenog mosta u Kučama bio je povod nedavnog sastanka na kojem su prisustvovali predstavnici MO Vukovina, Kuča, Rakitovca, Turopolja, Gornjeg Podotočja, PP Velika Gorica, VG Komunalca kako bi se upoznali s rezultatima ispitivanja. Na sastanku je  odlučeno da se most potpuno zatvara za sav promet. Nova regulacija prometa postavit će se temeljem prostornog prikaza koji je sastavni dio rješenja o zatvaranju.

TRI MOGUĆA RJEŠENJA ZA DRVENI MOST

Nude se tri rješenja. Prvo je zatvaranje mosta i prenamjena u pješački most što bi koštalo prema procjeni oko 3,8 milijuna kuna. Drugo je ograničenje prelaska vozila do pet tona što bi uvjetovalo, u odnosu na prvo rješenje, veće radove na sanaciji nosive konstrukcije. Procijenjena vrijednost investicije je 4,5 milijuna kuna. Treće rješenje je most bez prometnih ograničenja. Njime bi mogla prometovati vozila od 20 tona. To bi zahtijevalo novi armiranobetonski sustav s dva srednja stupišta, grednim nosačima preko tri raspona i novim upornjacima. Cijena takvog mosta je ujedno i najskuplje procijenjena – na 6 milijuna kuna.

Iz Grada poručuju kako će privremena regulacija prometa trajati dok se ne sanira postojeći ili izgradi novi most. Sažetak Elaborata možete vidjeti ovdje.