Home Izdvojeno Mičevec u novom ruhu: Na dječjem igralištu mini trg, osvijetljen solarnom rasvjetom...

Mičevec u novom ruhu: Na dječjem igralištu mini trg, osvijetljen solarnom rasvjetom i pokriven bežićnim internetom

PODIJELITE

Najmlađi Mičevčani imaju razloga za veselje. U dvorištu osnovne škole nalazit će se moderno dječje igralište, a u sklopu njega i mali trg. Sve će osvjetljavati ekološka LED rasvjeta.

mičevec-igralište

aaZA SVAKOGA PO NEŠTO

Autotim

Dvadesetak godina stari tobogan i ljuljačke odlaze u povijest. Mičevec dobiva moderno dječje igralište sa mnoštvom različitih zabavnih sadržaja. Bit će tu za svakoga po nešto.

– Imamo tu nekoliko vrsta sprava koje će sa svojim sadržajem, namjenom i svrhom koristiti našim najmlađim mještanima sela. Izgradnja igrališta počela je krajem prošle godine. Radovi su zaustavljeni zbog lošeg vremena, a sada se privode kraju – ističe predsjednik Vijeća MO Mičevec Neven Caganić.

mičevec-trg2

aaDok će se djeca igrati, njihovi roditelji i bake odmarat će se na klupama ili uživati na malom trgu koji će se nalaziti u sklopu igrališta. U Mjesnom odboru odlučuju o nazivu trga.

– Ima nekoliko ideja, a naziv ćemo obznaniti na samom otvaranju igrališta – kaže Caganić.

Nakon što padne mrak, dječji mini zabavni park osvjetljava, ne bilo kakva rasvjeta. Na stupovima su mini kolektori koji danju akumuliraju sunčevu svjetlost, a noću besplatno svijetle. Projekt je pokrenula Zelena akcija Mičevec.

mičevec-rasvjeta1

aa– S obzirom da se Zelena akcija Mičevec bavi obnovljivim izvorima energije, na energetskim sajmovima često govorimo o iskorištavanju sunčeve energije. Ovdje je prigoda da i primijenimo u praksi tu sunčevu energiju. Postavili smo dva stupa, a na njima fotonaponske panele. Baterije tijekom dana akumuliraju električnu energiju, a onda se navečer automatski uključuju LED reflektori od 10 Wata, koji pružaju ekvivalent od 100 Wata – ispričao nam je predsjednik Zelene akcije Mičevec, Vladimir Štarkelj.

mičevec-tobogan1

aaNa dječjem igralištu moći će se i besplatno surfati internetom. U sklopu projekta e-Gorica, bežićna internetska mreža tako je stigla i u Mičevec.

– U posljednjih mjesec dana postavljen je bežićni internet koji pokriva i ovo dječje igralište. Upiti za bežićnu mrežu stizali su od školaraca koji žele surfati dok čekaju autobus, tako da će internet najviše služiti njima – kazao je Caganić.

mičevec-trg3

Igralište  vrijedno 107 tisuća kuna financirano je novcem ekološke rente, poput mnogih ostalih projekata u Mičevcu.