Home Izdvojeno U Gorici od 9. do 16 travnja Tjedan dokumentarnog filma

U Gorici od 9. do 16 travnja Tjedan dokumentarnog filma

PODIJELITE

U suradnji s producentsko-distribucijskom kućom Restart, Kino Gorica od 2010. godine realizira filmsku reviju Tjedan dokumentarnog filma te svake godine ljubiteljima te vrste filma nudi sedam najboljih i najnagrađivanijih naslova u proteklom razdoblju.

6. izdanje TDF-a održavat će se do 16. travnja, do kada će posjetitelji imati prilike pogledati osam najboljih dokumentaraca.

Autotim

PROGRAM:

ČETVRTAK, 09. 04.

18 sati

OTVORENJE TDF-a – Plesni performans ispred POUVG na temu “Ples s Marijom”

18,30 sati

PLES S MARIJOM, Argentina, 72′

režija: Ivan Gergolet

Maria Fux ima devedeset godina i još uvijek redovito pleše. U njezinom plesnom studiju u Buenos Airesu svi su dobrodošli bez obzira na predispozicije. Često radi s muškarcima i ženama s mentalnim i fizičkim poteškoćama i organizira mješovite plesne grupe. Nakon što je cijelog života poučavala i provodila eksperimente sa svojom plesnom metodom temeljenom na unutrašnjim ritmovima i na simbiozi s glazbom, Maria se ovoga puta mora suočiti sa svojom posljednjom studenticom, najtežeg karaktera od svih – samom sobom. Svi imamo svoje granice s kojima se ponekad moramo uhvatiti u koštac. U dobi od devedeset, Maria ima pred sobom posljednju barijeru – ograničenje vlastitog ostarjelog tijela.

20 sati

DUH ČETRDESET I PETE, Velika Britanija, 94′

režija: Ken Loach

Dokumentarac koji strastveno govori o duhu jedinstva koji je hrabrio Veliku Britaniju tijekom rata i stvorio nadu u postojanje jednog boljeg, ujedinjenog društva. 1945. bila je presudna godina u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Jedinstvo koje je vodilo Britance kroz rat sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena dovelo je do ideje o boljoj budućnosti. Stvorio se duh vremena gdje je svatko svakome pružao ruku. Redatelj Ken Loach koristio je izvorne filmske zapise dobivene iz arhiva diljem Kraljevstva uz zvučne snimke te nedavne intervjue kako bi stvorio širok politički i socijalni narativ.

PETAK, 10. 04.

18 sati

JOURNEY TO JAH, Njemačka, 92′

režija: Noël Dernesch, Moritz Springer

Redatelji i snimatelj Marcus Winterbauer proveli su sedam godina prateći dva jedinstvena reggae umjetnika – njemačkog po imenu GENTLEMAN i talijanskog po imenu ALBOROSIE – u potrazi za autentičnošću daleko od zapadnjačkih potrošačkih društava u zemlji rastafarijanstva i reggae glazbe, Jamajci. Film pruža neopterećen pogled na svakodnevnu borbu za opstanak, toliko daleko od uljepšanih predodžbi o ovom karipskom otoku. Zajedno s protagonistima uranjamo u svijet gdje glazba služi kao ventil u borbi protiv siromaštva, kriminala i nedostatka perspektive, no ujedno i svijet obilježen dubokim i ohrabrujućim duhovnim vezama. Svijet o kojem Alborosie kaže, “Ovdje živi Bog. Ali i Sotona.” Dobrodošli na JOURNEY TO JAH.

20 sati

LJUBAVNA ODISEJA, Nizozemska/Hrvatska, 83′

režija: Tatjana Božić

Redateljica Tatjana Božić odlučila je posjetiti svoje bivše ljubavi i otkriti zbog čega nema sreće u ljubavi i ne uspijeva održati nijednu vezu. Čvrsto je odlučila da će pokušati spasiti vezu s najnovijim u nizu muškaraca svog života, Nizozemcem Rogierom. S njim i njihovim zajedničkim sinom živi u Amsterdamu, no odnos im je ušao u slijepu ulicu, pa se Tatjana zaputila tragom bivših partnera u Moskvu, Hamburg, London i Zagreb, kako bi spoznala svoje greške iz prošlosti, da ih ne bi ponavljala u budućnosti. Kroz susrete s bivšim ljubavima Tatjana saznaje ponešto o sebi samoj…

SUBOTA, 11. 04.

18 sati

SVAKODNEVNA POBUNA, Austrija/Švicarska, 110′

režija: Arash T. Riahi, Arman T. Riahi

Nenasilnim otporom možda ne možemo promijeniti svijet, ali možemo učiniti mnogo. Redatelji su proputovali pola svijeta kako bi donijeli najbolje primjere aktualnih nenasilnih prosvjeda i zaronili u njihove metode, dvojbe i (ne)uspjehe. Od ukrajinskog Femena, srpskog Otpora, američkog Occupy, španjolskih Indignadosa, britanskih Everything Is OK sve do Arapskog proljeća i Zelene revolucije u Iranu. Iako u svakoj od zemalja, pokret ima svoje posebnosti i ne može ih se strpati u isti koš, svi imaju mnogo toga zajedničkog – nenasilni su, horizontalno organizirani, bez vođa i medijski vrlo svjesni i neinstrumentalizirani. “Svakodnevna pobuna” je najbogatiji pregled aktualnog građanskog neposluha do sad zabilježen na filmu.

20 sati

USPUTNA STANICA, Švicarska/Francuska, 100′

režija: Kaveh Bakhtiari

Amir, useljenik iz Irana, svoj je skromni stan u Ateni reorganizirao u sklonište za ljude u tranzitu, za emigrante koji su poput njega odlučili napustiti svoje zemlje. Za njih je Grčka samo jedna od točaka na putu prema željenim zemljama Zapada, no ostali su zarobljeni u Amirovom stanu dok čekaju dokumente, kontakte ili dobrog krijumčara ljudima kojemu bi mogli vjerovati, ali nitko se ne pojavljuje.

Bakhtiari prati životne sudbine Mohsena i nekolicine njegovih sustanara u Amirovom stanu, grupu nesretnih ljudi koji su se jedva dokopali Grčke obale, nakon opasne plovidbe Sredozemljem, gdje su skoro izgubili glavu. Daleko od obitelji, prijatelja ili bilo kakve sigurnosti prepušteni su nemilosrdnoj birokraciji, antiuseljeničkim zakonima i jedni drugima. Amir im je jedina nada da će možda ipak uspjeti ostvariti svoj san o bijegu na Zapad. Svjedočimo njihovim najdubljim strahovima, opreznim šetnjama po gradu u vječitoj strepnji od policije, nastojanju da izrade lažne dokumente, njihovom očaju, bespomoćnosti i tuzi, ali istovremeno i optimizmu koji ih gura naprijed.

NEDJELJA, 12. 04.

18 sati

U POTRAZI ZA FELOM, SAD, 119′

režija: Alex Gibney

Priča o životu, glazbi te društvenoj i političkoj ulozi Fele Anikulapa Kutija. U ovom filmu, Oscarom nagrađeni redatelj Alex Gibney istražuje kontroverzni život, sjajnu glazbu te neosporan kulturni i politički utjecaj legendarnog tvorca afrobeata. Stalan politički progon, nekonvencionalan stil života i činjenica da je preminuo od posljedica AIDS-a učinili su ga jednim od najkontroverznijih glazbenika svih vremena.

20,15 sati

NARKO KULTURA, SAD/Meksiko, 103′

režija: Shaul Schwartz

U siromašnoj sredini lako se sve vrijednosti preokrenu naglavačke. Tamo gdje je život bezvrijedan, kriminalci lako postaju zvijezde. To dobro znaju stanovnici meksičkog pograničnog grada Juáreza, jednog od najopasnijih mjesta na svijetu, središta obračuna narko kartela u kojemu godišnje pogine više od 3600 ljudi. Međutim, ozloglašeni kriminalci i krijumčari droge tamo nisu samo neprijatelji policije, nego zvijezde popularne kulture – i to s obje strane granice, i u Meksiku i u SAD-u. Iz kulta kriminalaca razvio se cijeli glazbeni podžanr – narcocorrido – a iz njega i supkultura koja glorificira ubojstva, smrt, oružje…

UTORAK, 14. 04.

18 sati

USPUTNA STANICA, Švicarska/Francuska, 100′

20 sati

JOURNEY TO JAH, Njemačka, 92′

SRIJEDA, 15. 04.

18 sati

DUH ČETRDESET I PETE, Velika Britanija, 94′

20 sati

SVAKODNEVNA POBUNA, Austrija/Švicarska, 110′

ČETVRTAK, 16. 04.

18 sati

NARKO KULTURA, SAD/Meksiko, 103′

20 sati

PLES S MARIJOM, Argentina, 72′