Home Vijesti Manifestacija za ugroženog stanovnika Odranskog polja

Manifestacija za ugroženog stanovnika Odranskog polja

PODIJELITE
Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

U subotu će se u Odranskom polju u Selcu održati već tradicionalna manifestacija ‘Kosci za kosce’. Cilj manifestacije je očuvanje ptice kosac, jedne od najugroženijih ptica Europe i edukacija lokalnog stanovništva o načinu i terminu košnje prilagođenom toj vrsti.

– Kosac (Crex crex) je velik kao grlica, perje mu je tople smeđe boje, a noge relativno duge i snažne. Kosci žive vrlo skrovito i rijetko se mogu vidjeti, svoju prisutnost mužjaci odaju noćnim pjevom ‘kreks-kreks’ koje podsjeća na zvuk brušenja kose (od tuda mu i ime), a za tihih noći čuje se na udaljenosti i do jednog kilometra. Odransko polje još uvijek sadrži očuvane vlažne travnjake na relativno velikoj površini što je rijetkost u Europi. Ovi vlažni travnjaci upravo su jedno od najvažnijih staništa kosca te predstavljaju jedno od deset prirodnih europskih gnjezdilišta ove vrste. – poručili su organizatori.

kosci-za-kosce-konj-posavac-etno1-13.jpg

Manifestaciju organizira Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Općinom Orle, KUD-om Veleševec, KUD-om ,’Posavec’’ iz Dubrovčaka Lijevog i Topolja, Lovačkim društvom ‘Patka’ Orle, Plemenitom opčinom turopoljskom, Središnjim savezom uzgajivača konja hrvatski posavac i udrugama uzgajivača hrvatskog posavca s područja Zagrebačke županije.

U sklopu manifestacije planiran je i sastanak Suradničkog vijeća za područje Odranskog polja i Turopoljskog luga u Zagrebačkoj županiji. Suradničko vijeće je savjetodavno tijelo kroz čiji se rad jača uloga u planiranju i odlučivanju korisnika prostora Odranskog polja i Turopoljskog luga.

kosci-za-kosce-konj-posavac-etno1-16.jpg

Program počinje u 18 sati svečanim otvaranjem u sklopu kojeg će biti predstavljeni rezultati istraživanja ptice kosac na Odranskom polju, a bit će riječi i o obnovi drvenog mosta na rijeci Odri. U 19 sati održat će se natjecanje u ručnoj košnji. Organizirana je i vožnja konjskim zapregama uz rijeku Odru. Program će se održavati kod lovačkog doma LD ‘Patka’.