Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Jo Nesbø: Otok štakora i druge priče

KNJIGA TJEDNA Jo Nesbø: Otok štakora i druge priče

Ovaj osebujni i karizmatični Norvežanin gostuje u Hrvatskoj u narednim danima - 7. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

PODIJELITE

Čak i ako niste neki veliki fan krimića i trilera i ne čitate ih redovito, vjerojatno ste ipak čuli za majstora kriminalističkih romana Joa Nesbøa. Ovaj osebujni i karizmatični Norvežanin gostuje u Hrvatskoj u narednim danima (5.5. u Splitu, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a 7.5. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu). Rezervacije su planule u rekordnom vremenu te vjerujemo kako će atmosfera biti odlična. Inače, Nesbø je najpoznatiji po svojem serijalu o detektivu Harryju Holeu za koji je dobio mnoštvo nagrada, a valjda izdvojiti nagradu Peer Gynt za „međunarodni uspjeh i postavljanje Norveške na kartu svjetske literature.“ Osim romana o Harryju, izdao je i četiri romana za djecu u seriji o doktoru Proktoru, nekoliko samostalnih romana i zbirki kratkih priča.

Danas vam predstavljamo novitet u našoj knjižnici, zbirku priča „Otok štakora i druge priče.“ Vjerujemo da vas i sama naslovnica neće ostaviti ravnodušnima, štoviše, moguće i da će vas preplašiti zelena zmija koja s ispruženim jezikom izgleda kao da će izaći ili bolje reći izgmizati s korica knjige, prijeći iz fikcije u zbilju i oživjeti noćne more. Ako vam je već ovaj dio malo prestrašan – onda ova knjiga nije za vas. No za sve fanove popularno nazvanih „napetica“ pa možemo reći i horora, ova knjiga je za vas!

Ove priče su definitivno drugačije od dobro poznatih romana o detektivu Holeu, ali Nesbø je, naravno, zadržao taj svoj prepoznatljivi stil kojim nas drži u neizvjesnosti i napetosti do samoga kraja. U ovoj zbirci nalazi se pet priča, a počinjemo s naslovnom „Otok štakora“. Riječ je postapokaliptičnoj i postpandemijskoj Americi u kojoj vlada potpuna anarhija i borba za opstanak. U „Brisaču“ pratimo znanstvenika koji otkriva lijek za vječni život ili bolje rečeno, lijek za smrt – ali pod koju cijenu? Sljedeća priča, „Cvrčci“ vodi nas u Španjolsku, na festival svetog Fermina u Pamploni gdje dva najbolja prijatelja bježe pred bikovima, ali i love djevojku u koju su se obojica zaljubili. U ovoj priči, koja kao da je izašla iz pera Stephena Kinga, saznajemo jesu li paralelni svjetovi stvarni i može li se prelaziti iz jednog u drugi. Najkraća priča „Protuotrov“  vodi nas u Afriku, točnije u Bocvanu, na farmu zmija gdje ubrzo saznajemo jesu li zmije u toj priči uistinu i najopasnije? Posljednja priča „Crni skakač“ vjerojatno je i najmračnija u ovoj zbirci. U njoj upoznajemo psihologa Lukasa, koji uz redovan posao psihologa u ovom, također potpunom drugačijem svijetu iz budućnosti (uvidjet ćete sličnost svijeta iz prve priče) ima i drugi, pravi posao – posao profesionalnog ubojice.

Ove priče, iako mračne i na trenutke strašne, nisu samo to – odnosno, nisu samo horori ili samo trileri, već su priče koje nas navode na razmišljanje, koje nas navode na promišljanje o moralu, o etici, o mogućnostima i dostignućima do kojih bi čovjek mogao doći te kakve posljedice ta dostignuća potencijalno mogu izazvati. Nesbø istražuje najmračnije kutke svojih likova, duboko ulazeći u njihovu psihu te nam servira njihova promišljanja koja nas pak navode na naša vlastita. Kada je osveta opravdana? Je li zbilja u ljubavi i ratu pa tako i borbi za opstanak (jer opstaju samo najjači) sve dopušteno? Saznajte kako se s ovim kompleksnim pitanjima nose protagonisti ovih uistinu zanimljivih i napetih priča.

Djelo je s norveškog prevela Jelena Loma.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Pripremila: Anja Kaltnecker