Home KNJIGA TJEDNA KNJIGA TJEDNA Aka Morchiladze: Putovanje u Karabah

KNJIGA TJEDNA Aka Morchiladze: Putovanje u Karabah

S tom sjajnom knjigom odlazimo u avanturu s mladićima iz Tbilisija, glavnog grada Gruzije, kojima se svakodnevica sastoji od gluvarenja i zabavljanja po tulumima u gradu, devedesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme raspada SSSR-a...

PODIJELITE

Gruzijski pisac Aka Morchiladze u jesen 2018. u zagrebačkim klubovima Vinyl i Booksa predstavio je hrvatskoj publici svoj prvi i najpoznatiji, antiratni i psihološki roman „Putovanje u Karabah“. Bila je to ujedno promocija književnosti, života i običaja Gruzije, jedne od 15 država nastalih raspadom Sovjetskog saveza.

S tom sjajnom knjigom odlazimo u avanturu s mladićima iz Tbilisija, glavnog grada Gruzije, kojima se svakodnevica sastoji od gluvarenja i zabavljanja po tulumima u gradu, devedesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme raspada SSSR-a, sukoba u kavkaskoj regiji i građanskog rata u Gruziji. Glavni lik, letargični i besciljni 24-godišnji sin lokalnog bogataša Gio, zaljubi se u djevojku za zabavu i s njom ostvaruje snažnu emocionalnu vezu odvodeći je iz svijeta prostitucije i živeći najsretnije dane svog života. Zna da ju njegova obitelj nikada neće prihvatiti, jer strogi otac za sina želi drugu budućnost uz prikladan brak. Financijski ovisan o ocu postaje depresivan, prekida vezu i na nagovor prijatelja odlazi u Azerbajdžan u nabavku opojnih sredstava za lokalnog dilera. Međutim zalutavši u mraku nađu se u Gorskom Karabahu, ratnoj zoni i teritoriju koji još od pada ruskog carstva 1918. svojataju Armenija i Azerbajdžan. Tu ih uhićuje azerbajdžanska vojna patrola i odvodi u zatvor gdje je i zarobljeni Armenski borac. Ubrzo, vojnom akcijom Armenci oslobađaju svog suborca, a s njime odvode i Gruzijca Giu. Ostavši bez prijatelja nađe se u mirnom armenskom selu kao zatočenik, gdje nekoliko dana boravka provodi razmišljajući o životu, stekne novog prijatelja i razmišlja o ostanku. Ipak, nesigurnost i strah od neizvjesne budućnosti prevlada te on zajedno s dva Azerbajdžanska zatvorenika i ruskom novinarkom kao taocima, uspijeva pobjeći i vratiti se u bazu Azerbajdžana. Tu pronalazi prijatelja od kojeg su ga razdvojili te se vraćaju kući u Tbilisi, gdje Gio zbog i nakon stresnih situacija u ratnoj zoni doživljava emocionalni pad.

Roman je pisan u prvom licu, a književne teme su građanski rat, prostitutke i zatvorenici, međutim pozadina svega je zapravo emocionalno stanje cijele jedne generacije gruzijaca i apsurdnost sukoba u Kavkaskoj regiji. Knjiga je to o složenosti pronalaženja i definiranja slobode. Roman je originalno objavljen 1992. , a gruzijski redatelj Levan Tuberidze 2005. godine napravio je hvaljenu ekranizaciju.

Aka Morchiladze (1966.) najcjenjeniji je i najpoznatiji postsovjetski gruzijski književnik. Studirao je, a kasnije i predavao gruzijsku povijest na Sveučilištu u Tbilisiju. Radio je i kao sportski novinar, kolumnist te televizijski urednik najpopularnijih emisija o književnosti. Od 1998. objavio je dvadeset romana i tri zbirke kratkih priča. Prema njegovim romanima snimljeno je više filmova i postavljeno nekoliko drama. Njegovo pisanje bilo je prijeloman trenutak u gruzijskoj povijesti književnosti i nagovijestilo prodiranje modernih zapadnjačkih literarnih tendencija. Među brojnim književnim nagradama kojima je ovjenčan ističu se „Ilia Uni“ za roman „Mameluk“ te nevjerojatnih pet nagrada „SABA“ (2003., 2005., 2006., 2008. i 2012.) za najbolji gruzijski roman godine. “Putovanje u Karabah“ najprevođeniji mu je roman i jedino djelo objavljeno u Hrvatskoj. Izdavačka kuća Hena com objelodanila je 2018. godine knjigu u prijevodu s engleskog Mirne Čubranić. Ostale knjige su mu prevedene na petnaestak jezika.

Pripremila: Dražena Petrišić