Home Izdvojeno Uklanjanjte ambroziju, kazne do 2000 kuna!

Uklanjanjte ambroziju, kazne do 2000 kuna!

Ambrozija uzrokuje vrlo neugodne reakcije poput kihanja, otežanog disanja, svrbeža nosa, pojavu vodenog iscjetka i otečenost kapaka

PODIJELITE

Ljetno razdoblje vrhunac je sezone alergije. Od peludi alergogenih biljaka u zraku najzastupljenija je pelud ambrozije koja je ujedno i najagresivniji alergen, upozoravaju iz gradskog ureda za poljoprivrdu i pozivaju sve vlasnike zemljišta (posebice neobrađenih) da uklone ambroziju na svom području. Sukladno je to odredbi Ministartva poljoprivrede o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske (NN 72/07).

Obveze iz Naredbe odnose se na vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, ovlaštenike upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenike upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama, koji su dužni tijekom vegetacijske sezone sa svojih površina (uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova) redovito uklanjati i suzbijati ambroziju i to agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim metodama.

Kazne za neuklanjanje ambrozije kreću se od 600 kuna za fizičke do 2000 kuna za pravne osobe. Iz grada stoga pozivaju da prijavite površine zaraslom ambrozijom u Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice, na broj telefona 6269-947 ili email poljoprivreda@gorica.hr

Ambrozija uzrokuje vrlo neugodne reakcije poput kihanja, otežanog disanja, svrbeža nosa, pojavu vodenog iscjetka i otečenost kapaka. Tek zajedničkim naporom može se spriječiti širenje ambrozije i pomoći sve većem broju stanovnika našeg Grada koji teško podnose period cvjetanja ambrozije.