Home Izdvojeno Jubilarna 20. godišnjica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije

Jubilarna 20. godišnjica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije

Kroz projekte su radili sa preko 60 tisuća žena i spasili mnoge živote

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije danas, 2. listopada, slavi jubilarnih 20 godina djelovanja. Velik je ovo pothvat za neprofitnu udrugu koja za cilj ima prevenirati tešku bolest od koje i danas umiru mnoge žene u Hrvatskoj i svijetu. Prevencija je najvažniji korak u održavanju zdravlja, a iz Udruge to godinama napominju putem tribina, raznih programa i radionica.

Ove godine snimala se i milenijska fotografija na razini Zagrebačke županije koja je uvijek bila velika potpora u svim projektima. “Dobivamo veliku potporu Grada i Županije, oni su glavni donatori na temelju čega mi i možemo funkcionirati”, govori Đurđa Dehin, predsjednica Udruge te ističe njihove uspjehe poput mobilnog mamografa, projekta Europske unije, radionica u srednjim školama i drugih. No, kako navodi, u posljednjih godina se broj žena koje se uključuju smanjio. “Kroz godinu kroz radionice i Udrugu prođe oko tri tisuće žena, a kroz projekte smo odradili preko 65 tisuća žena. Najvažnija stvar je edukacija djevojaka u srednjim školama koju radimo kroz godinu za učenice završnih razreda. Ne kaže se bez veze da je svaka bolest izlječiva ako je otkrivena na vrijeme”, dodaje Dehin i napominje kako u životu nema reprize i da su edukacija i prevencija iznimno važne.

Epidemija je u Udruzi promijenila stvari na lošije. Kako govori Dehin, žene su manje zainteresirane, manji je odaziv na programe i nedostaje im to što više nisu nosioci projekta u vezi s mobilnim mamografom.

Veliku podršku Udruzi u svim godinama djelovanja daju županija i grad. “Tradicionalno ovog datuma svake godine obilježavamo Dan ružičaste vrpce. Prevencijom žele pokazati kako treba raditi na borbi protiv raka dojke. Izuzetno smo ponosni na ovu Udrugu koja ima kvalitetne i dobre programe na području cijele Županije. Mi to podupiremo i financijski i na svaki drugi način, a tako će biti i u budućnosti”, govori Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Za Grad ovakvo obilježavanje također predstavlja veliku čast i zadovoljstvo. “Ovo je zaista vrijedna Udruga koja spašava živote. Da je samo jedan život spašen, vrijedio je njihov trud, a spašene su stotine života. Bitno je da se ponovno povećaju specijalistički pregledi i to je njihov ključni zadatak u nadolazećem razdoblju”, dodaje Darko Bekić, predsjednik Gradskog vijeća Velike Gorice.