Home Izdvojeno HVIDR-a memorijalnom utrkom održava sjećanje na hrvatske branitelje

HVIDR-a memorijalnom utrkom održava sjećanje na hrvatske branitelje

"Sjećanje na naše branitelje koji su dali živote za Domovinu će uvijek biti glavna misao vodilja"

PODIJELITE

Nakon nekoliko godina stanke velikogorička HVIDR-a danas je četvrtog puta organizirala memorijalnu utrku u čast poginulim braniteljima s velikogoričkog područja, a koja je povezala prvu crtu obrane na rijeci Kupi te Veliku Goricu.

Utrka je start imala u Pokupskom na mostu gdje je položen vijenac, a na trkačima je bilo 36 kilometara staze do Velike Gorice. Velika podrška u utrci su članovi Maraton kluba Velika Gorica te Atletski klub Velika Gorica i Atletski klub Žumberak. Slavko Tolić, voditelj sportskih aktivnost HVIDR-e, govori nam kako je utrka okupila brojne trkače, točnije, njih 30: “Prva dionica do Kravarskog je uspješno završena, iduća ide do spomen obilježja golubice u Velikoj Gorici. Bodrimo i navijamo za sve trkače”.

Ideja je krenula u HVIDR-i s ciljem povezivanja crte bojišta još u vrijeme kada je bio upitan opstanak Turopolja i čitave Hrvatske. Simbolično su željeli povezati rijeku Kupu sa spomen obilježjem gdje počivaju branitelji. “Ovo je njima na zahvalnost i čast. Trudit ćemo se tu tradiciju održavati i dalje na spomen na njih. Pobrinut ćemo se da svake godine unesemo neku novinu. Svake godine naša je utrka sve masovnija”, dodaje Tolić i posebno ističe Matiju Janjića koji je jedini pretrčao cijelu dionicu.

Matija, kao 29-godišnji član Maraton kluba govori nam kako se odmah pri pozivu prijavio za utrku zbog atraktivne utrke, ali i značaja iste. “Sama utrka od 36 kilometara je dosta, pa sam razmišljao je li to uopće za mene, ali sam se odlučio. Ruta nije ravna, ima puno visinske razlike, ali sam uspio otrčati cijelu dionicu”, govori Janjić.

U utrku se uključio i bivši ministar Miro Čorić koji zahvaljuje svim sudionicima i organizatorima na ovoj memorijalnoj utrci. Sjećanje na Domovinski rat vrlo je važno u našem društvu te je glavna misao HVIDR-e. “Cilj je da se ne zaborave naši branitelji, mi dok god smo ovdje ćemo ovakve stvari organizirati. Ove godine smo, za razliku od prošle godine zbog koronavirusa, mogli ovo uspješno organizirati. Iduće godine planiramo totalno drugačiji model, ali sjećanje na naše branitelje koji su dali živote za Domovinu će uvijek biti glavna misao vodilja“, zaključuje Tolić.

Članovi Maraton kluba Velika Gorica sretni su što su mogli sudjelovati na ovoj utrci. “Sudjelovat ćemo i nadalje. Poseban smo naglasak stavili na našu Atletsku školu i članove, a tu ima i naših reprezentativki. Drago nam je da smo se mogli uključiti i predstaviti“, govori Darko , predsjednik Maraton kluba Velika Gorica. U utrku se uključio i Atletski klub Žumberak. Predsjednik kluba, Drago Filipović, govori nam kako im je vrlo drago ponovno se uključiti u ovu utrku. Inače, Filipović je aktualni državni rekorder u maratonu i polumaratonu koji drži već 30 godina.

Nakon utrke organizirano je tuširanje u gradskoj sportskoj dvorani te zajedničko druženje u društvenom domu Rakarje.