Home Izdvojeno Isušuju vlagu, ali od smrada ne mogu živjeti

Isušuju vlagu, ali od smrada ne mogu živjeti

PODIJELITE

Šljunak iz vreća koje su se koristile za zečje nasipe stanovnici Čičke Poljane rasuli su po dvorištima, popunjavajući rupe nastale u poplavi. iz mjesta su povučene policijske patrole, jednako kao i sve operativne snage. Vode koja je prekrila glavnu cestu više nema, no ostaci lokava po poljima još su vidljivi, dok pojedina dvorišta i dalje plivaju u mulju, piše Večernji.hr

UNIŠTENI SVI APARATI, ZIDOVI UPILI VLAGU

Iako je 2010. godine vode bilo najviše, nikad se nije toliko zadržala kao sada, žale se stanovnici.

– Već je toliko ustajala da od smrada ne možemo boraviti u kući. Na smještaju smo trenutačno u Zagrebu, a dolazili smo posljednjih 14 dana kako bismo barem za koji centimetar smanjili razinu vode u kući koja je iznosila pola metra – kaže bračni par Rapo. Tek su jučer uspjeli izbaciti vodu iz kuće, no još uvijek se po dvorištu ne mogu kretati bez gumenih čizama. Ostali su bez kuhinje, električnog štednjaka, hladnjaka, hidrofora, perilice, digli su se laminati, zidovi su upili vlagu…

poljana

– Ne mogu ni procijeniti štetu. Od prethodne smo dvije poplave za odštetu dobili ukupno oko 2500 kuna, iako smo od Grada Zagreba i Velike Gorice za 2010. dobili pomoć od 10.000 kuna – kažu supružnici Rapo.

A procijenjena šteta 2010. bila je 54.000 kuna. Sudeći prema prethodnim poplavama, većina stanovništva ne očekuje da će, dobiju li novac za odštetu, on pokriti sve što im je uništeno.

– Ako nam ga i dodijele, pitanje je kad ćemo ga dobiti. Nama su uništeni usjevi i povrće iz vrta koji bi nas prehranjivali cijelo ljeto i zimu – kaže Božo Majdak, koji je kokoši preselio na tavan jer im je nastamba pod vodom. A pokraj njih spavala je i supruga te pas i mačka.

NAPOKON IZIŠLI IZ KUĆA

Dio stanovništva, uglavnom umirovljenici i starci na štakama, nakon toliko vremena prvi su put izišli iz svojih kuća.

– Vojska i vatrogasci dostavljali su nam hranu i vodu skroz do vrata. Ne znam što bismo bez njih – kaže Ljubica Gmižić, koja je u Čičkoj Poljani u pedeset godina doživjela već pet poplava.

KOS: GRAD ĆE POMOĆI KOLIKO MOŽE

Velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje od 16. veljače do 3. ožujka podijelio je 1457 paketa s hranom. Preko Crvenog križa kućanstvima se dostavljaju isušivači za kuće, a VG Komunalac kreće sa sanacijom oštećenih prometnica.

– Sada će povjerenstvo obići teren i popisati štetu, a Grad Velika Gorica pomoći će koliko može. U obilazak će i Crveni križ, koji će dijeliti sredstva za dezinsekciju i čišćenje – rekao je zapovjednik Stožera Stjepan Kos te dodao da je Velika Gorica prošle godine od 800.000 kuna štete pokrila dvadeset posto. Zagrebačka županija, pak, ne može potvrditi da će isplata biti dok se ne utvrdi šteta.