Home Izdvojeno Premijera filma o nepoznatoj ljubavnoj priči Augusta Šenoe

Premijera filma o nepoznatoj ljubavnoj priči Augusta Šenoe

PODIJELITE

17_Muzej_Turopolja_Dario_Drvodelić-2-2.jpg

August Šenoa najplodniji je hrvatski književnik 19. stoljeća, čija je dirljiva ljubavna priča javnosti gotovo nepoznata. Šenoina najdraža i jedina, Slava pl. Ištvanić, povezuje ga s Turopoljem i daje uvid u njegovu intimu. Bila je to ljubav na prvi pogled. Slava i August sreli su se na građanskom balu u svratištu „Biela ruža“ u Velikoj Gorici gdje je Šenoa došao na poziv prijatelja Đure pl. Ledera kojeg je upoznao na studiju u Beču.

U jeku žestokih borbi plemenitaša za očuvanje stečenih prava te podjela na one koji se zalažu za ugarski hegemonizam i onih sklonijih Jelačićevoj viziji Hrvatske, razvija se predivna ljubavna priča. Slavica i August vjenčali su se 1868. godine i imali šestero djece. Šenoa umire 1881. u 43. godini života, a Slavica mu ostaje vjerna sve do svoje smrti u 94. godini života.

Slavicu i Augusta u filmu glume Vanesa Petrac i Marko Robić.

Na ideju za snimanje ljubavne priče slavnog književnika došao je Vladimir Štarkelj, dok je scenarij napisala Ana Katulić.

„Na snimanjima je bilo zabavno, opušteno, mislim da je svatko od sudionika ozbiljno shvatio svoj posao tako da su svi dali svoj maksimum, trudili se da to u konačnici ispadne dobro – i u tome su uspjeli. Moram pohvaliti glumce – amatere koji su se odlično snašli u dodijeljenim ulogama, te članove izdavača filma, KUD-a Mičevec koji su podnijeli najveći teret posla“, rekla je scenaristica.

OTKRILA INTIMU SLAVICE I AUGUSTA

Realizaciji filma pomogla je Jasmina Reis, jedina nasljednica obitelji Šenoa bez čije pomoći i sudjelovanja projekt ne bi uspio. Ona je dala velik doprinos otkrivši intimnu priču o Šenoama, čak i do najsitnijih detalja.

Ekipa Kronike Velike Gorice sudjelovala je na cijelom projektu i iznimno se ponosi filmom koji će predstaviti sutra, 6. ožujka, u Muzeju Turopolja. Ulaz je besplatan.

27_Muzej-Turopolja_Irma_Podoreški.jpg