Home Izdvojeno Gorički mališani posjetili vodocrpilište

Gorički mališani posjetili vodocrpilište

PODIJELITE

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda djeca iz Dječjeg vrtića ‘Žirek’ posjetila su Vodocrpilište Velika Gorica. Veseli mališani oduševili su se svime viđenim, a svojim domaćinima iz VG Vodoopskrbe zahvalili su se prigodnim pjesmicama. Djeca su pokazala su veliki interes za sustav crpljenja pitke vode.

Djeca-vodocrpilište-bunari-voda-KVG (15)

– Danas smo posjetili vodocrpilište na kojem smo vidjeli veliku pumpu koja pumpa vodu koja onda cijevima ide dalje. – rekla nam je Lana iz Dječjeg vrtića ‘Žirek’, a svoje oduševljenje viđenim nije mogao suspregnuti niti Vito. – Danas sam vidio kako se voda vadi iz zemlje i kako dolazi u naše domove. Jako mi se sviđa ovo ovdje i to što je Gorica bogata vodom. – otkrio nam je Vito.

Djeca-vodocrpilište-bunari-voda-KVG (2)

O važnosti pitke vode ne treba posebno govoriti, o njoj bi možda najbolje bilo pitati ljude iz krajeva svijeta u kojima manjka iste. No, zahvaljujući svojem položaju Grad Velika Gorica smjestio se na velikom nalazištu pitke vode. Briga o zaštiti pitke vode pitanje je budućnosti života na nekom prostoru, a ona sama postaje strateški resurs budućnosti koji će društvu koje ga posjeduje osigurati blagostanje.

Djeca-vodocrpilište-bunari-voda-KVG (12)

– Želimo kod djece osvijestiti koliko je bitan odnos prema vodi jer ona je resurs budućnosti. Postoji opasnost da ga neće biti dovoljno za sljedeće generacije, ako se prema vodi ne budemo odgovorno odnosili. – istaknuo je pročelnik za predškolski odgoj, školstvo i šport Krešimir Ačkar.

Vodocrpilište Velika Gorica ima pet bunara, kapacitet mu je 903 l\s, a godišnje se iz njega može izvući 27 milijuna prostornih metara pitke vode.

Djeca-vodocrpilište-bunari-voda-KVG (14)

– Za potrebe Grada Velike Gorice te općina Kravarsko, Pokupsko i Orle vadimo 3 milijuna kubika, a Gradu Zagrebu smo prošle godine isporučili 6,3 milijuna kubika vode. Zagrebu smo u bolja vremena znali isporučiti i do 15 milijuna kubika. – pojasnio je direktor VG Vodoopskrbe Stjepan Rak.

Djeca-vodocrpilište-bunari-voda-KVG (3)

Direktor VG Vodoopskrbe pohvalio se činjenicom da je 97 posto područja Grada Velike Gorice pokriveno vodovodnom mrežom, a kroz dvije do tri godine njome bi trebalo biti pokriven cijeli grad. Kako bi se što više građana priključilo na mrežu, VG Vodoopskrba smanjila je cijenu svojih usluga za 50 posto i omogućilo građanima obročno plaćanje priključka u deset obroka.

[print_gllr id=43707]