Home Gospodarstvo Cijena benzina porasla, pojeftinili dizel i autoplin

Cijena benzina porasla, pojeftinili dizel i autoplin

PODIJELITE

Peti tjedan za redom u Hrvatskoj rastu cijene benzina. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, cijena litre eurosupera 95 od ponoći je viša za 5 lipa i sada se prodaje po cijeni od 8.73 do 8.77 kuna, ovisno o kompaniji. U posljednjih pet tjedana, litra benzina poskupila je ukupno 61 lipu zbog čega je prosječni spremnik od 50 litara skuplji za 30,5 kuna.

No, nakon mjesec dana rasta, dizelska goriva i autoplin su pojeftinili. Cijena litre eurodizela pala je 4 lipe i sada se prodaje od 7.79 do 7.82 kune. Autoplin jeftiniji je za oko 3 lipe i na većini postaja prodaje se za 3.83 kune.

-Promjena cijena goriva u Hrvatskoj posljedica je kretanja cijena naftnih derivata na takozvanom Mediteranskom tržištu i kretanja tečaja dolara u odnosu na kunu. Prosječni tečaj prošloga je tjedna pao za 1.7 posto, što je i dovelo do jeftinijeg dizelskog goriva i autoplina. S obzirom na to da je barel sirove nafte opet iznad 40 dolara, kreće se oko 41.5 dolara i budući da je u utorak tečaj dolara bio 6.67 što je nastavak pada, te ako se spomenuti uvjeti zadrže do kraja tjedna, idućega bi opet promjene mogle biti minimalne.-rekao je Tin Bašić sa portala cijenegoriva.info.